Nyheter

Yonggi Cho: Våga be om det omöjliga

Uppsala. På korset tog Jesus på sig all sjukdom och brist, därför kan vi leva i hälsa och överflöd.Det var budskapet från pastor David Yonggi Cho när han besökte Europakonferensen.

Det var först inget speciellt i atmosfären. Onsdagen var länge en konferensdag som alla andra, med samlingar, undervisningar och gemenskap.

Men inför kvällsmötet blev det uppenbart att något var annorlunda. När människor samlades i kyrksalen, och snart mer eller mindre desperat försökte få en plats så nära scenen som möjligt, så fylldes också luften av ett förväntansfullt sorl. Människor från hela världen var här, somliga i sina finaste kläder, andra som kom direkt från tåget med en resväska i handen för att hinna till mötet.

Tusentals sjöng lovsång

När lovsångsbandet började spela så var människor inte nödbedda, tusentals sjöng med all kraft, musiken strömmade genom salen.

Men väntan var inte över efter lovsången. Sedan var det dags för kvällens talare att presenteras. Ulf Ekman började:

– Han har varit 150 varv runt jorden och predikat evangeliet, det är ganska många varv. Vi är så tacksamma att han predikar två kvällar hos oss. Och vi är glada att ni är med, men mest av allt är vi glada för att Jesus från Nasaret är här, sa Ulf Ekman.

800 000 medlemmar

Senare visades en presentation på storbildsskärmarna där pastor Robert Ekh presenterade Yonggi Cho och berättade att hans församling  idag har 800 000 medlemmar. Det nämndes dock inget om att Yonggi Cho är indragen i en utredning kring ekonomiska oegentligheter och hotas av åtal.

Sedan kom ytterligare en presentation av Yonggi Cho, denna gång en film som måste ha producerats av hans eget team. Kameran sveper över enorma människomassor samtidigt som en amerikansk speakerröst berättar hur Yonggi Cho har samlat miljoner människor i det och det landet, hur hans evangelisationskampanjer har varit enormt framgångsrika, och hur starkt den helige Ande verkat genom honom genom under och tecken.

Möttes av applåder

Sedan blev det alldeles tyst. Och förväntan hade inte varit större om man hade befunnit sig på ett Elviskonvent och trott att Elvis själv snart skulle dansa ut på scenen.

Till slut, från en sidoöppning, kom en kort koreansk man, oklanderligt klädd i mörk kavaj, gående.

– Där Jesus är är frihet. Så ikväll ska vi njuta av friheten i Jesus Kristus. Jag förväntar mig att något underbart kommer att hända med var och en i kväll. Jesus är inte en död gud utan han lever, sa Yonggi Cho och möttes av rop och applåder.

Yonggi Cho menade att människan allt från Adam och Evas tid varit syndens slavar. Att besegra synden av egen kraft gick inte, och därför led mänskligheten under sjukdom, svaghet och fattigdom. Det var ett liv som i slutändan ledde till helvetet. Men Jesus förändrade allt detta. I sin död på korset tog han all synd, brist och fattigdom på sig.

– Jesus kom inte bara för att ge religion, han kom för att ge liv och liv i överflöd, sa han.

Enligt Yonggi Cho känner många kristna inte till att de har en ny identitet i Kristus.

– Om du lider av sjukdom och svaghet, så du behöver känna din nya bild i Kristus. Jesus bar sjukdomar och svagheter på sig, så din identitet är en identitet av hälsa, sa han.

Blev sjuk

Han berättade hur han själv blev sjuk för fem år sedan. Läkarna sa, enligt Yonggi Cho, att han om några år skulle bli sängliggande, men detta var något som han inte accepterade.

– Jag identifierar mig med Jesus Kristus på korset. Jag ser mig själv botad genom Jesu kraft. Så jag sa till Satan att jag är ny skapelse genom Kristus. Det gamla är förgånget.

Yonggi Cho behandlade inte direkt frågan om ekonomi, men det framstod ändå nästan som en självklarhet att en kristen inte ska vara fattig. Han berättade att han började sin verksamhet i liten skala i ett fattigt område i Korea. När han började predika förändrades deras sätt att tänka, och enligt Yonggi Cho fick de del av ”Abrahams välsignelse”, som han verkar tolka som ett löfte om en god ekonomi.

– Hundratals har blivit miljonärer och till och med miljardärer, sa han.

Yonggi Cho menade att Gud vill förverkliga våra visioner och drömmar. Det krävs dock att vi ber tydligt med ett mål för att bönerna ska lyckas. Och man ska våga be om det storslagna, det som verkar omöjligt, enligt Yonggi Cho.

Ska bli 100 år

Han berättade att han bett om att få leva tills han var 90 år, eftersom hans föräldrar blev så gamla. Men så hade han en dröm där en ängel kom till honom, och visade att han hade varit begränsad i sin bön. Han skulle inte bli 90 utan 100 år.

– Sen dess har jag sagt att jag ska leva tills jag blir 100 år, sa han.

Förutom att ha drömmar och visioner menade Yonggi Cho att nyckeln till förändring är talet och sa att genom våra ord bygger vi upp verkligheten.

– Gud gav dig skapelsens kraft. Genom den här kraften kan du förändra ditt liv, din familjs liv, din stad, din nation, sa han.

Predikan avslutades med en kortare förbönsstund. Efter det att han lämnat gick Ulf Ekman upp på scenen. Han menade att förverkligandet av visioner och drömmar är till för att hjälpa människor runtomkring, inte för att den kristne själv ska berikas, vilket knappast var glasklart när Yonggi Cho predikade.

Dagen har utan framgång försökt nå David Yonggi Cho för en intervju.

Fler artiklar för dig