Nyheter

Jourhavande präst kan försvinna från 112

I framtiden kommer man inte att kunna ringa 112 för att få prata med en jourhavande präst. Det föreslår en statlig utredning. – Som förslaget ser ut är jag orolig, säger Monica Eckerdal, nationell samordnare för Jourhavande präst.

Sedan 2008 har antalet samtal till jourhavande präst ökat med drygt 40 procent. Men den nya utredningen ”En myndighet för alarmering” föreslår att SOS Alarm ersätts av en myndighet som enbart ska jobba med så kallad blåljusverksamhet, alltså räddningstjänst, polis och ambulans. Detta ska rymmas under larmnumret 112 medan all annan verksamhet, till exempel jourhavande präst, inte ska nås via 112.

Monica Eckerdal medger att förslaget skulle innebära vissa effektiviseringar, men låter ändå väldigt bekymrad.

– Vad är egentligen nöd och vilket ansvar ska samhället ha för olika typer av hjälp? Många som befinner sig i en oerhört utsatt position kommer att drabbas om förslaget blir verklighet, säger hon till Dagen.

Samtal från ensamma vanligast

Förra året intervjuades Monica Eckerdal i SOS Alarms tidning. Då förklarade hon att finanskrisen, de nya sjuk- och arbetslöshetsförsäkringsreglerna samt bristande psykiatrisk hjälp har inneburit ett ökat tryck på de som arbetar som jourhavande präst. Men samtal från männi­skor som känner sig ensamma är vanligast, mer än hälften av samtalen kommer från personer som ringer regelbundet.

– Det är ett dilemma hur vi ska bemöta detta. Jourhavande präst är ett 112-nummer och kravet på oss är att i första hand prioritera de akut sökande, sa hon.

Och fortsatte:

– En problematik i dag är att många inte har råd med fast telefon, utan bara har mobil med kontantkort. När pengarna på kontantkortet är slut kan man ändå ringa nödsamtal, vilket gör att samtalet till oss kanske är enda gången man pratar någon på hela dagen.

2002 anslöt sig de första stiften till SOS Alarm och larmnumret 112. Därefter har allt fler hakat på och förra året började även Karlstad, som sista stift, samarbeta med SOS Alarm.

Jan-Olof Forsén, tidigare ordförande i Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, konstaterar att 112 har blivit starkt förknippat med jourhavande präst under 2000-talet.

Finns andra nummer

– Många har lärt sig att ringa det numret. Man kan ju även ringa andra nummer för att komma till bland annat Nationella hjälplinjen, men det har visat sig att det är få som känner till vilka nummer som gäller då.

Jan-Olof Forsén menar att det behövs en ordentlig informationskampanj om utredningens förslag blir verklighet. Sam­tidigt är han orolig för att det inte räcker.

– Generellt sett läses bara reklam av dem som är intresserade av det i dag. Men vem vet om man kommer att behöva hjälp längre fram? När det gäller akuta förstagångsringare så ringer man det nummer man känner till.

Svenska kyrkan är en av remissinstanserna på utredningen och ett svar kommer att komma i slutet av augusti.

Har egen växel

– Jag är inte bekymrad för Svenska kyrkans del. Vi har redan en egen växel och skulle kunna starta ett 020-nummer för joursamtal direkt. Men det här handlar om de som faktiskt inte kan ringa ett annat nummer än 112, säger Monica Eckerdal.

Hon konstaterar också att risken är stor att människor som ringer till 112 och blir hänvisade till ett annat journummer helt enkelt inte orkar lyfta luren igen.

– Den servicen som vi erbjuder i dag kommer vi aldrig att kunna erbjuda med det nya förslaget.

Fler artiklar för dig