Nyheter

Compassion hoppas på många svenska faddrar

Gullbranna. En ny kristen hjälporganisation etablerar sig i Sverige och Norge. Med stjärnartisten Michael W Smiths hjälp presenterades amerikanska Compassion för första gången för en svensk publik.

En fullsatt konserthall på Gullbrannafestivalen kokar av förväntan inför Michael W Smiths entré, men redan innan han äntrar scenen står det klart att detta inte bara handlar om en vanlig konsert. Från videoskärmarna får publiken höra en rad ansikten berätta sin historia om hur deras liv vänts från förtvivlan till hopp – tack vare Compassion. Och precis innan det är dags för den efterlängtade sångaren utropar Leif Ingvald Skaug från scenen att detta är startpunkten för Compassions arbete i Sverige och Norge. Han gör det i egenskap av vd för Compassion Skandinavien.

Längre fram i konserten fyller Michael W Smith i med sin berättelse om vad Compassion betyder för honom. Under sin 30-åriga musikkarriär har han varit ambassadör för Compassion i 24. Under en resa till Ecuador mötte han 1989 en liten flicka vid namn Gavi och bestämde sig för att bli hennes fadder.

– Det blev livsförändrade för mig, för jag såg hennes liv förvandlas radikalt. Ja, för hela hennes familj. I dag är 23 människor i den familjen troende tack vare att Gavi blev sponsrad. Totalt har stöttar vi drygt 1,3 miljoner barn i 26 länder världen över, berättar Michael W Smith.

– Men vi har 100 000 barn på väntelistan så behoven är enorma.

På kristen grund

Compassion är tydliga med att man arbetar på kristen grund, att man hjälper barn ”i Jesu namn” som Leif Ingvald Skaug uttrycker det, men Michael W Smith är noga med att poängtera att det först och främst gäller att säkra överlevnad.

– Compassion delar evangeliet men du måste möta behoven först. Barnen är fattiga och behöver mat och kläder. När du möter behoven inser de: ”Oj, här finns människor som älskar mig”. De flesta av de här barnen följer Jesus, vilket är fantastiskt.

Som ambassadör för Compassion har Michael W Smith fått möjlighet att besöka en rad olika platser där arbetet pågår vilket har inspirerat till vissa sånger. Till exempel ”We can´t wait any longer” på albumet ”Healing rain”.

– Den skrevs efter en sådan där resa som skakat om min värld. Jag hade träffat barn som bodde i en container på en soptipp där de letade efter mat. Och när jag kom tillbaka till Amerika såg jag alla människor som hängde på stan och drack kaffe från Starbucks. Det var en 180-gradersupplevelse. Det kändes som att kyrkan hade somnat. Jag blev arg och tänkte: Vi kan inte vänta längre! och så skrev jag den sången.

Ett budskap

– Alla har en plattform och ett budskap. Du kan bli en rockstjärna som tror att du är rockgud och du slösar bort ditt liv. Men vi har faktiskt medlen för att lösa världens fattigdom.

Michael W Smith menar att med begåvning följer stort ansvar.

– Jag har fått en hel del och känner att jag gör en hel del, men varje dag inser jag att jag kan göra ännu mer.

Fadderambassadör

”Jag har sett fyra-fem tonåringar gå ihop och sponsra ett barn, dela på kostnaden. De relationer som kommer från dessa fadderskap är helt fantastiska. Någon gång skulle man vilja samla alla de berättelserna, för de är verkligen enastående”, säger artisten Michael W Smith som är ambassadör för fadderorganisationen Compassion.

Fler artiklar för dig