Nyheter

Läkare i världen ger råd och information

Organisationen Läkare i världen avbryter nu tillfälligt den medicinska vården på sin vårdcentral.– Under sommaren kommer vi bara ha en rådgivande funktion. Sedan får vi se vad som händer i höst, säger organisationens generalsekreterare Johannes Mosskin.

Vårdcentralen som Läkare i världen driver på hemlig adress i Stockholm har tagit emot papperslösa människor sedan mitten av 1990-talet. I onsdagskväll var mottagningen öppen igen – men på grund av den nya lagen har organisationen bestämt sig för att ändra inriktning på verksamheten under sommaren.

Ingen medicinsk vård

– Vi kommer att hålla öppet, men inte erbjuda medicinsk vård. I stället kommer vi att berätta för patienterna vilka rättigheter de har, hjälpa dem till rätt vårdinstans och dessutom följa upp varje enskilt ärende. I slutet av augusti kommer vi att utvärdera allt för att fatta beslut om hur vi ska gå vidare.

Läkare i världen påbörjade i slutet av maj en informationskampanj. Navet i kampanjen är webbplatsen sjukutanpapper.nu där papperslösa och vårdpersonal kan ta reda på mer fakta om den nya lagen.

– Dessutom har vi skickat ut mer än tusen informationskort, säger Johannes Mosskin, som också berättar att personalen på vårdcentralen har delat ut likadana kort i samband med patientbesök under de senaste veckorna.

Men fortfarande i onsdagskväll, när ett tjugotal patienter besökte vårdcentralen, visade det sig att de flesta inte hade hört talas om den nya lagen. Och trots att informationskampanjen har tagits emot på ett positivt sätt menar Johannes Mosskin att det finns anledning till oro:

– Som lagen är formulerad är det en väldig otydlighet. Och redan i dag finns det en stor okunskap bland vårdpersonalen kring vad som egentligen gäller. Jag har till exempel en faktura på 1 960 kronor framför mig som jag nyligen fick från en papperslös kvinna. Ändå är det enligt Stockholms läns landstings riktlinjer gratis mödravård i Stockholm sedan 2009.

Vad händer för er del på måndag?

– Vi kommer att vara på de stora sjukhusen i Stockholm för att dela ut information om den nya lagen. Informationen är särskilt riktad mot vårdpersonal.

Fler artiklar för dig