Nyheter

Splittring i fokus när Svenska kyrkan mötte Mekane Yesus-kyrkan

Företrädare för Svenska kyrkan och Mekane Yesus-kyrkan träffades på torsdagen i Genève, Schweiz, för att diskutera brytningen mellan kyrkorna.

Mötet skedde i samband med att Lutherska världssamfundets rådsmöte inleddes. Christopher Meakin, chef för ekumenikenheten på kyrkokansliet i Uppsala, är inte själv på plats i Genève och han säger sig inte veta vad samtalen resulterade i.

- Men som jag har förstått det var inte syftet med mötet att fatta några formella beslut utan snarare att diskutera hur man ska hantera den uppkomna situationen, säger han till Dagen.

Christopher Meakin förklarar också att samtalen fördes bakom stängda dörrar och att det är oklart när – och i vilken form – slutsatserna blir offentliga.

Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien bröt tidigare i år bland annat nattvardsgemenskapen med Svenska kyrkan och amerikanska ELCA i protest mot kyrkornas syn på homosexualitet. Eftersom alla tre kyrkorna är tongivande medlemmar i Lutherska världssamfundet kan det få långtgående konsekvenser för hela samarbetet. Därför var också mötet mellan kyrkorna och företrädare för världssamfundet viktigt.

Rådsmötet Genève pågår under sex dagar. Förutom frågan om relationen mellan de tre kyrkorna kommer 48 representanter från lutherska kyrkor i hela världen att diskutera en rad olika framtidsfrågor.

Fler artiklar för dig