Nyheter

Wejryd: "Mekane Yesus-kyrkan gör det ledsamt enkelt för oss"

Nu har brevet om brytningen mellan Mekane Yesus-kyrkan och Svenska kyrkan nått Anders Wejryd. "Mekane Yesus-kyrkan gör det ledsamt enkelt för oss", säger ärkebiskopen på sin blogg.

Anders Wejryd beklagar framför allt att Mekane Yesus-kyrkan inte längre har predikstols- och altargemenskap med Svenska kyrkan. Han betonar att det kan påverka det internationella samarbetet i Lutherska världsförbundet.

Wakseyoum Idosa, president för Mekane Yesus-kyrkan, skriver i sitt brev till ärkebiskopen att det har varit en smärtsam process och att han beklagar den uppkomna situationen. Han konstaterar att priset och konsekvenserna kan blir långtgående, både när det gäller kyrkornas mångåriga samarbete och Mekane Yesus-kyrkan egen verksamhet.

- Men vi var tvungna att riskera allt på grund av Evangeliets sanning och vår teologiska övertygelse, säger han.

Wakseyoum Idosa kallar Svenska kyrkans beslut att välsigna samkönade par för en "märklig teologisk utveckling" som kom som en "plötslig chock och överraskning".

Efter Svenska kyrkans beslut 2006 inleddes runda bordssamtal mellan Svenska kyrkan och Mekane Yesus-kyrkan. Enligt Wakseyoum Idosa mynnade dessa samtal ut i ett gemensamt sexsidigt dokument som dock inte kunde slutföras eftersom Svenska kyrkan samtidigt började viga homosexuella par samt godkänna homosexuella präster.

Trots brevet till Svenska kyrkan och Anders Wejryd är det fortfarande oklart hur EFS påverkas av brytningen. Stefan Holmström, missionsföreståndare för EFS, skriver på sin blogg att de har muntliga försäkringar om att Mekane Yesus-kyrkan önskar fortsatt relation med EFS.

- Hur detta ska hanteras praktiskt blir ett ämne för samtal med Mekane Yesus-kyrkan. Vi har för avsikt att fortsätta med projekt och närvaro i Etiopien.

Fler artiklar för dig