Nyheter

Mekane Yesus bryter med Svenska kyrkan

Svenska kyrkans godkännande av samkönade äktenskap blev för mycket. Nu väljer Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien att avbryta det mångåriga samarbetet.– Det här ställer till det, säger ärkebiskop Anders Wejryd.

Det definitiva beslutet, som omfattar Svenska kyrkan och Evangelisk-lutherska kyrkan i USA (ELCA), fattades av Mekane Yesus-kyrkans 19:e generalförsamling i månadsskiftet januari/februari. Enligt svenska representanter som fanns på plats var ledningen och delegaterna inte helt överens, men majoriteten valde till slut ändå att bryta med Svenska kyrkan och ELCA. Ärkebiskop Anders Wejryd säger sig ha stor respekt för Mekane Yesus-kyrkans ledningen, men konstaterar att trycket inifrån kyrkan till slut blev för stort.

– Det här är en svår sak med tanke på alla djupa band som finns mellan oss och det skär i hjärtat hos många, säger han till Dagen.

Ingen nattvardsgemenskap

Både Mekane Yesus-kyrkan och Svenska kyrkan är medlemmar i Lutherska världsförbundet. Medlemskapet innebär enligt Anders Wejryd att kyrkorna inte kan exkommunicera varandra, men det är precis vad Mekane Yesus-kyrkan har gjort eftersom de inte vill ha någon nattvardsgemenskap med Svenska kyrkan och Evangelisk-lutherska kyrkan i USA.

Bistånd kan påverkas

– Det här ställer till det, slår ärkebiskopen fast samtidigt som han också konstaterar att det svenska biståndet till Etiopien kan påverkas.

– Mekane Yesus-kyrkan har ändå sedan början av 1970-talet haft en tydlig linje om att bistånd och evangelisation hänger ihop. Om de nu inte vill ha något kyrkligt samarbete så undrar man ju om det också betyder att de inte vill ha vårt ekonomiska stöd. Det handlar om rätt många miljoner kronor.

Trots besvikelsen över beslutet vill Anders Wejryd inte definitivt stänga dörren till fortsatt samarbete.

– Som jag har förstått det klipper nu amerikanska kyrkan alla band, men jag hoppas att vi kan fortsätta att samtala om de framtida konsekvenserna. Jag vill också höra med våra representanter i Etiopien hur det kändes i luften i samband med generalförsamlingens möte.

ELCA uppger att Svenska kyrkan och ELCA uttryckligen pekas ut som avskräckande exempel i generalförsamlingens beslut, som enligt uppgift till stora delar baseras på ett uttalande från Mekane Yesus-kyrkans styrelse i juli förra året.

Där sades det bland annat att ”Representanter från de kyrkorna på nationell nivå och ledare på varje nivå inte ska bjudas in för att predika eller tala i Mekane Yesus-kyrkans församlingar eller vid andra samlingar”.

Styrelsen slog vid samma tillfälle också fast att ledare och pastorer i Mekane Yesus-kyrkan ”på varje nivå inte ska besöka synoder, stift, församlingar och nationella kontor för de kyrkor som har godkänt det här (samkönade äktenskap) ...”.

Beslutet från 2010

En av svenskarna som fanns på plats var Sven-Erik Fjellström, ekumenisk handläggare på Kyrkokansliet.

– Under veckan har vi i olika samtal förstått att Mekane Yesus-kyrkan redan i juli förra året bestämde att det som de skrev till oss 2010 gäller. Detta har aldrig kommunicerats till oss, säger han.

– 2010 skrev de i ett brev till Svenska kyrkan att vi hade ett år på oss att ändra beslutet om samkönade äktenskap. Svenska kyrkan svarade 2011 att beslutet inte rivs upp, men att vi trots allt gärna ville fortsätta samarbetet.

Vad var det då egentligen som hände under den nyligen avslutade generalförsamlingen?

– Det tillsattes några kommittéer och dessa föreslog att man skulle hålla dörren öppen genom att samtala vidare med oss. Men generalförsamlingen bestämde trots allt att avbryta arbetet och i stället stadfästa beslutet från förra året.

Fler artiklar för dig