Nyheter

Hoppfulla tongångar inom EFS trots brytning i Etiopien

EFS är en missionsrörelse inom Svenska kyrkan med lång historia i Etiopien. Erik Johansson, internationell missionssekreterare, hoppas att den inte tar slut i och med Mekane Yesus-kyrkans beslut.– Jag har förstått det som att de gärna fortsätter samarbeta med oss, säger han.

Redan på 1870-talet inledde EFS etableringsförsök i Etiopien och 1904 kom den förste EFS-missionären till huvudstaden Addis Abeba.

Erik Johansson, som själv växte upp som missionärsbarn i Etiopien och som för tillfället också befinner sig i landet, berättar på en knastrig telefonledning från den etiopiska landsbygden att han har mött väldigt blandade reaktioner bland etiopierna.

– De allra flesta tycker att beslutet är jobbigt och tråkigt – även de som röstade för att bryta med Svenska kyrkan. Samtidigt har det här legat och pyrt länge.

Christoffer Meakin, enhetschef för ekumenik i Svenska kyrkan, beklagar Mekane Yesus-kyrkans beslut. På frågan om EFS, som en del av Svenska kyrkan, också påverkas av beskedet har han inte något glasklart svar.

– Det är lite komplicerat. Å ena sidan har de inte riktigt bejakat Svenska kyrkans ställningstagande gällande samkönade äktenskap, å andra sidan har de varit tydliga med att de är en del av Svenska kyrkan, säger han.

Fått positiva signaler

Erik Johansson är noga med att påpeka att han inte har sett beslutsformuleringarna i sin helhet. Men muntligt har han ändå hört positiva tongångar.

– Mekane Yesus-kyrkan vill precis som tidigare fortsätta att samarbeta med oss. Sedan är det klart att ingen vet exakt vad konsekvenserna av beslutet blir i framtiden.

Försökt förklara sig på blogg

Jonas och Viktoria Nordén arbetar sedan i augusti förra året som EFS-missionärer i Mekane Yesus-kyrkan i Addis Abeba.

På familjens blogg uppger Jonas att ledarna för Mekane Yesus-kyrkan försökte förklara för delegaterna vilka konsekvenser ett beslut om att klippa banden med Svenska kyrkan och Evangelisk-lutherska kyrkan i USA skulle få.

”Det verkade som att ledarna för kyrkan inte ville att beslutet skulle bli fullt så hårt, kanske sökte de efter en medelväg? Men folkets representanter röstade ned ledningen och valde att avsluta allt samarbete och relation med de två nämnda kyrkorna”, skriver han.

Fler artiklar för dig