Nyheter

Wejryd beklagar brytningen med Mekane Yesus-kyrkan

Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien vill inte samarbete med Svenska kyrkan längre eftersom Svenska kyrkan har sagt ja till samkönade äktenskap.-Det här ställer till det, säger ärkebiskop Anders Wejryd.

Ärkebiskopens uppfattning är att Mekane Yesus-kyrkans ledning inte var helt enig om beslutet att avbryta samarbetet med Svenska kyrkan. Han säger sig ha stor respekt för kyrkoledningen, men konstaterar att trycket inifrån kyrkan till slut blev för stort.

- Det här är en svår sak med tanke på alla djupa band som finns mellan oss och det skär i hjärtat hos många.

Både Mekane Yesus-kyrkan och Svenska kyrkan är medlemmar i Lutherska världsförbundet. Medlemskapet innebär enligt Anders Wejryd att kyrkorna inte kan exkommunicera varandra, men det är precis vad Mekane Yesus-kyrkan har gjort eftersom de inte vill ha någon nattvardsgemenskap med bland annat Svenska kyrkan och lutherska kyrkan i USA.

- Det här ställer till det, slår ärkebiskopen fast samtidigt som han också konstaterar att det svenska biståndet till Etiopien kan påverkas.

- Mekane Yesus-kyrkan har ändå sedan början av 1970-talet haft en tydlig linje om att bistånd och evangelisation hänger ihop. Om de nu inte vill ha något kyrkligt samarbete så undrar man ju om det också betyder att de inte vill ha vårt ekonomiska stöd. Det handlar om rätt många miljoner kronor.

Trots besvikelsen över beslutet vill Anders Wejryd inte definitivt stänga dörren till fortsatt samarbete.

- Som jag har förstått det klipper nu amerikanska kyrkan alla band, men jag hoppas att vi kan fortsätta att samtala om de framtida konsekvenserna. Jag vill också höra med våra representanter i Etiopien hur det kändes i luften i samband med generalförsamlingens möte.

Är du förvånad över något?

- Ja, jag är lite förvånad över att vi fick beskedet först nu. Som jag har förstått saken fattades det formella beslutet redan 2010. Vi fick tydligen ett år på oss att ändra uppfattning kring samkönade äktenskap, men kyrkoledningen har därefter inte kommunicerat det till oss.

Fler artiklar för dig