Nyheter

"Väldigt sorgligt och tråkigt"

Mekane Yesus-kyrkans beslut att bryta med Svenska kyrkan kom inte som någon chock. Men Christoffer Meakin, enhetschef för ekumenik i Svenska kyrkan, beklagar djupt beskedet.

- Det här påverkar många olika samarbeten och personer. Nu måste vi agera ansvarsfullt så att de som behöver vår hjälp inte blir lidande, säger han till Dagen.

Mekane Yesus-kyrkans generalförsamling träffades 27 januari och Christoffer Meakin berättar att Svenska kyrkan har haft personal från kyrkokansliet i Uppsala på plats i Etiopiens huvudstad Addis Abeba under förhandlingarna som avslutades förra helgen.

- Vi har haft löpande kontakt under de senaste veckorna och via våra utsända har vi muntligt fått meddelandet att Mekane Yesus-kyrkan väljer att avbryta samarbetet. Vi väntar fortfarande på ett skriftligt besked, men det lär nog dröja lite innan vi får det.

Vilken är din reaktion på beslutet?

- Både personligt och som representant för Svenska kyrkan tycker jag att det är väldigt sorgligt och tråkigt. Under alla de år som vi har samarbetet har vi byggt upp många personliga kontakter. I dag har vi en utsänd familj i Etiopien och en mängd olika samarbetsprojekt, men det är för tidigt att säga exakt vilka konsekvenser beslutet får för oss. Nu ska vi göra upp en handlingsplan.

En av de frågor som måste redas ut är hur Mekane Yesus-kyrkans beslut påverkar EFS, som har arbetat i Etiopien i över 100 år.

- Det är lite komplicerat. Å ena sidan har de inte riktigt bejakat Svenska kyrkans ställningstagande gällande samkönade äktenskap, å andra sidan har de varit tydliga med att de är en del av Svenska kyrkan, säger Christoffer Meakin.

Anna Thorén, ordförande för EFS, säger till Dagen att hon som EFS:are hoppas att deras relationer till Mekane Yesus-kyrkan ska fortsätta att vara positiva.

- Men visst är det här sönderslitande. Allt började med ett brev 2007 från Mekane Yesus-kyrkan till Svenska kyrkan och ända sedan dess har vi vetat att den här dagen kunde komma.

Fler artiklar för dig