Nyheter

Kristna Freds ickevåldspris till Alsike kloster och Dessa mina minsta

Ickevåldspriset som delas ut av Kristna Fredsrörelsen går i år till den ideella föreningen Alsike kloster och nätverket Dessa mina minsta. Priset, som är på totalt 5 000 kronor, delas ut tisdag den 2 oktober.

Enligt Kristna Freds står Alsike kloster, som ligger i Knivsta utanför Uppsala och är ett kloster inom Svenska kyrkan, för ett uthålligt och medvetet engagemang när det gäller att vara en fristad för skyddsbehövande från olika delar av världen.

Ett exempel är 1993 när ett 30-tal poliser bröt kyrkofriden och gjorde en razzia i klostret.

Dessa mina minsta är ett kristet aktionsbaserat nätverk som använder sig av sociala medier i kampen mot en inhuman och snäv flykting- och asylpolitik. Nätverket har ickevåld som princip och genomför civila olydnadsaktioner, till exempel demonstrerade man på Mynttorget i Stockholm i förra veckan för en generösare flyktingpolitik, som Dagen skrev i förra veckan.

- Alsike kloster och Dessa mina minsta kompletterar varandra. Uppkomna i olika tider, och med olika organisationsformer och arbetssätt, är båda uttryck för en handlingsinriktad djup solidaritet på kristen grund med de mest utsatta i samhället, säger Kristna Fredsrörelsens ordförande Peter Lööv Roos på organisationens hemsida.

Priset, som alltså delas mellan Alsike kloster och Dessa mina minsta, delas ut på internationella ickevåldsdagen den 2 oktober och de får 2 500 kronor var.

Kristna Fredsrörelsen har delat ut ickevåldspriset sedan 1993.

Fler artiklar för dig