Snickaren och företagaren Johan Huibers har byggt en ark lika stor som Noas. Arken har blivit en stor attraktion i Nederländerna. Virket till den 140 meter långa arken köpte han från Sverige. Hela 6 000 kubikmeter furu.
Dordrecht. När holländaren Johan Huibers, 54, stolt visar runt och berättar för Dagen om arken som han byggt, närmar sig en familj den stora attraktionen. Ryktet om Noas ark hade nått Mexiko och när familjen kom på semester till Europa, ville de besöka den.
– Hjärtligt välkomna! säger Johan Huibers och berättar vem han är. Bilder tas tillsammans med snickaren som blivit världskänd genom sitt unika projekt.
Tv-kanaler som CNN har gjort reportage om miljonären som byggt båten med mått från Bibeln. Den mäter 300 alnar i längd, vilket motsvarar cirka 140 meter. Då är en aln 47 centimeter. Arken är 50 alnar bred och 30 hög, stor som en finlandsbåt av äldre modell.
Folk kommer för att titta på själva arken, men för Huibers är det innehållet som är det viktiga. Besökare går runt arken som doftar svenskt trä. Den är byggd i tre våningar med scener från skapelsen, den stora floden och Noa och andra bibelberättelser. Man kan också titta på filmer som knyter an till arken och Bibeln.
Mäktig uppenbarelse
Noas ark är en mäktig uppenbarelse vid floden Merwede ett par mil söder om Rotterdam. Arken sticker ut som ett fornminne bland höghus och industrifastigheter vid utkanten av staden. Den är väldig i jämförelse med pråmar och lastfartyg som trafikerar floden.
För familjen Huibers tog det drygt fyra år att bygga arken. Han beställde virket från Sverige.
– Det kommer från Malmbäck, 6 000 kubikmeter furu, säger Huibers leende.
Från Bodafors Trä Ab i Småland bekräftar man att man sålt stora kvantiteter virke till Nederländerna. Först visste man inte alls vad det var för projekt. Men för drygt ett år sedan besökte säljaren Anders Öberg bygget och blev imponerad.
240 villor
– Vi räknar med att det går åt 25 kubikmeter virke till ett trähus i Sverige. Det betyder att man kan bygga 240 villor för samma mängd, säger Anders Öberg, säljare på Bodafors Trä.
När bygget av arken startade 2007 var det endast fyra snickare som arbetade på bygget. I slutskedet jobbade 50 människor med att färdigställa det. Den måste ju fylla kraven på hygien och brandsäkerhet för att kunna ha en stor publikkapacitet. På så vis är den modern jämfört med den första arken.
Visionären Huibers visar sitt kontor på andra våningen i arken. Där jobbar också Deborah, dottern som lämnade sitt jobb som flygvärdinna på KLM för att arbeta på heltid i arken. Hon knappar på sin dator och säger:
– Jag byggde det här kontoret själv.
Nu är hon PR-kvinna, administratör och arbetsledare för de 10 anställda inklusive hennes man. Dessutom har man volontärer samt folk från ett kristet rehabiliteringscentrum, som jobbar i första hand i restaurangen.
Arken drivs av en stiftelse, vars eventuella vinst går till arken och evangelisationsarbetet på plats. Projektet har kostat fyra miljoner euro, cirka 33 miljoner kronor enligt nuvarande växelkurs. Fortfarande har man två miljoner euro i banklån.
800 besökare
Men publiken strömmar in och betalar ett inträde på 12,50 euro per vuxen, för barn är det billigare. Noas ark öppnade den nionde juli och sedan dess har man haft i snitt 800 besökare per dag, vilket har infriat förväntningarna.
Det är också företag som bokat plats för möten och seminarier, berättar Johan Huibers och visar runt i rum som kan hysa hundratals människor.
Det finns en biosalong för 120 personer, en restaurang för 300 och en utomhusarena för 1 500 människor. Där har man arrangerat bland annat en fågelshow, som uppskattas av barn. I fortsättningen ska de ordna visningar för skolklasser och andra grupper.
– Det är 80 procent icke kristna som kommer, folk är nyfikna, säger Huibers.
Ett sätt att berätta om sin tro
Han ser arken i första hand som ett sätt att berätta om sin kristna tro och den bibel som är hans livs bok. Huibers är kreationist och vill levandegöra skapelseberättelsen och arken så som den var för tusentals år sedan.
Huibers hade hört Bibelns berättelser sedan barn när familjen gick till kyrkan varje söndag, men det var vid 22 års ålder som vändpunkten kom och han lät sig konfirmera sig i den Reformerta kyrkan som numera heter Protestantiska kyrkan i Nederländerna. Sedan dess har han önskat göra något för sin frälsare och bland annat jobbat med att borrat brunnar i Etiopien, byggt hus i Bosnien, Albanien och Etiopien. Han vill göra skillnad och vara tillgänglig.
– Jag inte en predikant, jag är en snickare. Jag predikar med min båt, säger han.
– Jag vill att folk ska läsa Bibeln själva efter besöket i arken. Att de ska tänka efter.
Sonen tog över firman
Han har överlämnat ledarskapet i sin byggnadsfirma till sin son och kan ge mycket av sin tid till sitt drömprojekt. De räknar med att stanna i Dordrecht tre-fyra år tills alla har sett Noas ark. Sedan kanske man seglar till England eller till Israel.
För en 54 år ung visionär är väl inte detta slutmålet. Vad drömmer du om härnäst?
– Jag vill vara med och fylla Döda havet med vatten från Medelhavet. Det finns planer på det, säger Johan Huibers på fullt allvar.
Det kommer en ny grupp besökare till arken som visar sig vara från Tyskland. De är glada över att få möta självaste konstruktören, som ivrigt svarar på deras frågor.
Leende människor
Hans entusiasm smittar av sig. Det är idel leende människor som säger hej till Johan Huibers, Nederländernas egen Noa. Och visst finns det dem som säger att han inte är riktigt klok.
I september planerar han en öppningsceremoni med besök av bland andra U2 som ska sjunga ”It’s a beautiful day”.