Nyheter

Etiopisk evangelist valde att försvinna

Den etiopiske evangelisten Afework Tafesse försvann i samband med EFS årskonferens i maj. - Jag är mycket besviken och arg på honom för hans agerande, säger Erik Johansson, internationell missionssekreterare på EFS.

Afework Tafesse, samordnare på EECMY International Mission Society (IMS) i Etiopien, kom till Sverige och Uppsala som representant för Mekane Yesus-kyrkan. Under EFS årskonferens medverkade han både i en gudstjänst, på ett seminarium och i samband med en morgonbön.

Försvann efter morgonbönen

- Efter morgonbönen sa han att han skulle gå till sitt hotellrum för att vila. Sedan var han plötsligt borta. Tydligen ringde han hem till sin familj och meddelade att han inte hade för avsikt att återvända till Etiopien, säger Erik Johansson, som också berättar att avhoppet handlade om att Afework Tafesse hoppades på en bättre ekonomisk tillvaro utomlands. Erik Johansson säger att den ekonomiska situationen i Etiopien förvisso är svår, men att Afework Tafesse trots allt hade en fast anställning på huvudkontoret i Addis Abeba och att det säkerligen hade kunnat vara mycket värre.

När det gäller Afework Tafesses agerande konstaterar Erik Johansson att det är "lite besvärande för oss".

- Det var vår inbjudan där vi lovade att ta hand om honom som låg till grund för hans visum. Vi har ju inte gjort något egentligt fel, men det här kan ändå innebära att det blir svårare för oss att bjuda in andra gäster framöver. Jag är mycket besviken och arg på honom för hans agerande, både för EFS del, men också för IMS, vars trovärdighet naggas i kanten.

Kontaktade polisen

När det stod klart att Afework Tafesse hade gått under jorden tog Erik Johansson direkt kontakt med polisen. Beskedet han fick var att det inte hade begåtts något brott så länge Afework Tafesse hade ett giltigt visum. Nu har hans visum upphört att gälla och Erik Johansson konstaterar att detta kan innebära problem för Afework Tafesse - under förutsättning att han fortfarande befinner sig i Sverige.

- Det är ju möjligt att han redan har rest vidare till exempelvis Kanada, men vi anar nästan att han kan befinna sig i Norge eller i Tyskland där det bor fler från Afeworks folkgrupp Oromo. Jag har pratat med alla jag känner, men ingen vet något.

Ingen statistik

Per Löwenberg på Centrala gränskontrollenheten på Rikspolisstyrelsen, säger till Dagen att det inte finns någon helt tillförlitlig statistik över hur många människor med visum som går under jorden i Sverige varje år. Sedan ett tag rapporteras dock alla fall då personer lämnar Sverige efter att deras visum har gått ut - enligt Per Löwenberg handlar det om "ett antal hundra per år som stannar för länge" i landet. Någon samkörning av uppgifter kring vilka som kommer till Sverige och senare lämnar landet finns inte.

- Vi har inte praktisk möjlighet att säkerställa att personerna faktiskt är kvar i Sverige och Schengenområdet. Det händer med andra ord inte någonting hos de svenska myndigheterna när en persons visum har upphört att gälla.

Försvinnande även i London

I samband med OS i London försvann också flera afrikanska deltagare. Erik Johansson berättar att han inte har varit med om något liknande tidigare för egen del, men att det har skett avhopp i EFS-sammanhang. På Svenska kyrkans pressavdelning säger man sig däremot inte känna till något liknande fall, åtminstone inte i modern tid.

Fler artiklar för dig