-Barn och vuxna får en utökad rätt till vård och jag vill tacka för att vi gemensamt ser till att vi tar ett viktigt steg i mänsklig riktning. Rätten till vård är en mänsklig rättighet, säger Maria Ferm, migrationspolitiskt ansvarig för Miljöpartiet.
Regeringen och Miljöpartiet nådde en ramöverenskommelse om migrationspolitiken redan i mars förra året. En av de stora konflikterna har sedan dess varit om och hur papperslösa, det vill säga flyktingar som ansökt om att få stanna i Sverige men fått nej, ska få rätt till subventionerad sjukvård.
Miljöpartiet ville att alla papperslösa skulle omfattas av rätten till vård, medan migrationsminister Tobias Billström ansåg att den bara skulle gälla gravida kvinnor.
Nu står det klart att Tobias Billström fått ge med sig. i går morse berättade socialminister Göran Hägglund att gömda och papperslösa flyktingar ska få laglig rätt till subventionerad vård, på samma villkor som asylsökande.
-Jag är jätteglad för den här överenskommelsen. Den är framför allt viktig för de som är berörda, de papperslösa och gömda som befinner sig i en oerhört utsatt situation. Vi inom Kristdemokraterna har slitit väldigt länge för att få en bred uppslutning kring den här frågan, som handlar om medmänsklighet, säger Göran Hägglund.
Alla barn till papperslösa och gömda, upp till och med 18 år, ska enligt överenskommelsen få rätt till samma vård som andra barn i Sverige. Vuxna ska få rätt till vård "som inte kan anstå", och mödrahälsovård. Lagändringarna ska vara klara den 1 juli 2013. Innan dess ska en utredning lösa de praktiska detaljerna.
Frivilligorganisationerna Läkare i världen och Röda Korset har under många år arbetat för en laglig rätt till vård för alla flyktingar, och välkomnar nu överenskommelsen.
-Det här är den största framgången i vårt politiska arbete hittills. Ett jätteglädjande besked, säger Charlotta Arwidson, sjuksköterska på en av Röda Korsets flyktingkliniker, som erbjuder gratis vård till papperslösa.
Hon tycker samtidigt att regeringen inte nått ända fram, utan borde erbjuda alla papperslösa flyktingar samma vård som svenska medborgare.
-Våra mottagningar kommer att behövas även i fortsättningen. Våra patienter kommer i mycket högre utsträckning kunna söka hjälp i den offentliga vården, men vi vet också att de här människorna är väldigt rädda och misstror det offentliga.
Hon får medhåll av Carolina Falk, generalsekreterare för Läkare i världen.
-Beskedet gläder oss oerhört och överenskommelsen innebär ett stort steg framåt, men vår utgångspunkt är att alla ska ha rätt till samma vård. Vi är gärna med och diskuterar utformningen av en sådan lag i framtiden.