Nyheter

Evangelister får plats i nya samfundet

Trettio anställda på riksnivå i de tre bildarsamfunden erbjuds ingen tjänst i Gemensam framtid. Men samtliga sex riksevangelister ser ut att bli kvar. Det står klart sedan tillsättningen av tjänster i den nya kyrkan börjar klarna.

Av totalt 120 anställda i de tre bildarsamfunden har 90 personer erbjudits tjänster. En av dessa är Carl-Olov Hultby som sedan många år är riksevangelist i Svenska missionskyrkan.

– Jag har tackat ja till att vara med och tror att det kommer att bli bra, säger han när Dagen når honom i en buss på väg till Malmberget där han ska ha en mötesserie.

Carl-Olov Hultby är en av totalt sex riksevangelister i Svenska missionskyrkan. De fungerar som spjutspetsar och är flitigt anlitade av lokala församlingar inom olika samfund.

– Vi har fått massor av frågor när vi besökt församlingar. Man har undrat om vi får plats i det nya samfundet, berättar han.

Svaret är att de får plats och samtliga av de nuvarande riksevangelisterna har erbjudits tjänster i Gemensam framtid.

– Vi ser det som ett tecken på att evangelisation är viktigt när den nya kyrkan ska formas, säger Carl-Olov Hultby, som till vardags bor i Sala i Västmanland.

100-årig historia

Svenska missionskyrkan har haft anställda riksevangelister i snart ett hundra år och många skulle sakna dem om de inte fick lika stort utrymme som tidigare.

Den nya kyrkan är organiserad kring olika kärnområden. Och evangelisation är inget eget kärnområde utan ingår som en del i de andra kärnområdena.

Och i den nya organisationen är riksevangelisterna placerade i olika kärnområden. Carl-Olov Hultby, Liselotte J Andersson och Pär Alfredsson i lärjungaskap, Britta Hermansson i bildning, Gunnel Noreliusson i församling och Göran Holmberg i samhälle.

Finns det inte en risk med en sådan indelning att ni blir splittrade och inte kan hålla ihop som tidigare?

– Nej, för vi tillhör ju samma kyrka och organisation. Och vi som individer är redan i dag nischade åt lite olika håll. Vi kommer att fortsätta arbeta på kallelser från lokala församlingar och håller kontakten med varandra, säger han.

Beslut på riksnivå

En skillnad kan bli att Gemensam framtid på riksnivå kommer att ta vissa strategiska initiativ som påverkar riksevangelisterna.

– Kanske kommer man att vilja satsa lite mer på vissa orter där församlingar är svaga. Men det ser jag inte som något problem utan som ett steg i rätt riktning.

I tisdags fick samtliga anställda i de tre bildarsamfunden – Svenska missionskyrkan, Svenska baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige – veta om de får tjänster i den nya kyrkan eller inte.

De allra flesta som erbjudits tjänster har tackat ja men några vill fundera ytterligare innan de bestämmer sig.

Fler artiklar för dig