Frågan om vård av papperslösa har blivit en långdragen process. 31 maj förra året blev en statlig utredning "Vård efter behov och på lika villkor - en mänsklig rättighet" klar. Men än har den inte gått ut på remiss, vilket irriterar många inom vården.
I höstas initierades därför ett upprop med krav på utredningen om papperslösas rätt till vård skulle gå ut på remiss. 5 februari avbröts namninsamlingen och i dag överlämnades drygt 12 000 underskrifter till socialminister Göran Hägglund (KD). Bakom kampanjen står också 62 organisationer.
I dag har papperslösa endast rätt till det som definieras som akut sjukvård. Detta leder, enligt undertecknarna av debattartikeln i GP, till "oacceptabla situationer". De skriver bland annat att människor har dött av cancer för att de inte utretts i tid, att nyfödda barn har riskerat hiv-smitta eftersom gravida mammor inte fått mödravård och att människor har behövt intensivvård då de inte fått gå på diabeteskontroller.
"Vi som arbetar i hälso- och sjukvården och tandvården vägrar att bryta mot vårdprofessionernas etiska koder som är glasklara över att patienternas hälsa alltid ska värnas och att principen om allas lika värde aldrig får frångås."