Nyheter

Uttalande om religionsfrihet av interreligiöst råd

Under lördagen undertecknade Sveriges interreligiösa råd ett uttalande om religions- och övertygelsefrihet. - Vi ska tillsammans respektera människors fria val i relation till religion, säger Anders Wejryd, Svenska kyrkans ärkebiskop.

Det var under det pågående interreligiösa mötet Interfaith Harmony Festival på Medborgarplatesn i Stockholm som undertecknandet genomfördes. Utgångspunkten för uttalandet är att religionerna ger ett värdefullt bidrag till samhällets utveckling och uppbyggande.

Rådet trycker på att religionsfriheten är inskriven i såväl Europakonventionen som i den svenska grundlagen. De menar att staten i ett demokratiskt samhälle har en skyldighet att försvara denna frihet. Alla ska ha samma rätt till att tro eller inte tro.

- Det är religionernas både väsen och plikt att ta ansvar för det gemensamma bästa. Det har vi tillsammans uttryckt idag i det här dokumentet, säger ärkebiskop Anders Wejryd.

FN har utlyst första veckan i februari som World Interfaith Harmony Week. Anders Wejryd tog initiativ till Sveriges interreligiösa råd, som startade i maj 2010.

De som var närvarande och undertecknade uttalandet var:
Sudhagar Ragupathy, Hinduistiska församlingen
Trudy Fredriksson, ordförande i Sveriges buddhistiska samarbetsråd
Mustafa Setcic, imam i Bosnisk-islamiska församlingen
Anders Wejryd, ärkebiskop i Svenska kyrkan
Örjan Widegren, Svenska bahái-samfundet
Karin Wiborn, generalsekreterare Sveriges kristna råd
Jaspal Singh, Sikhiska församlingen

Fler artiklar för dig