Nyheter

Fallet Yonggi Cho är inte avslutat

Såväl Seouls överåklagare som Yoido Full Gospel Church uppger för Dagen att pastor David Yonggi Chos fall fortfarande inte är löst.

Dagen skrev den 13 oktober om att 29 äldste i Yoido Full Gospel Church dragit pastor David Yonggi Cho inför rätta. Åklagare inledde förundersökning.

Dagen skrev också att pastor Cho förnekar alla anklagelser och att församlingen fortfarande låter honom predika.

"Friad i domstol"

Pastor Stanley Sjöberg har den senaste tiden, i Hemmets Vän och i Världen idag, hävdat att förundersökningen mot pastor Yonggi Cho är avslutad och att han har friats i domstol.

Stanley Sjöberg skriver i Världen i dag: "En domstol har nu klargjort att det inte finns något juridiskt eller moraliskt klandervärt i hans ledarskap".

"Fallet är inte avslutat"

Överåklagare Park Gyu-eun vid Seouls stadsåklagarmyndighet dementerar den uppgiften:

-Fallet är ännu inte avslutat, och jag bedömer att det tar ytterligare fyra eller fem månader innan vi kan ge något besked, säger han till Dagen.

Yoido Full Gospel Church bekräftar att fallet inte är avslutat.

-Så långt jag vet är fallet fortfarande öppet, men konflikten kommer snart att lösas av de båda sidorna, skriver Ildoo Kwon, pastor vid Internationella avdelningen på Yoido Full Gospel Church i ett mejl till Dagen.

Överåklagare Park Gyu-eun säger att fallet mot Yonggi Chos son, Jun-Hee, är uppe i domstol, medan förundersökningen mot pastorn själv fortfarande pågår.

Församlingen fortsätter växa

Pastor Ildoo Kwon påminner om att kyrkan har haft många anklagelser och rubriker riktade mot sig de senaste 50 åren. Samtidigt är han glad för att församlingen har fortsatt att växa - bara i år med 25000 nya registrerade medlemmar.

De 29 äldste i församlingen hävdar att pastor David Yonggi Cho har förskingrat en summa på motsvarande 130 miljoner kronor. Enligt anmälarna ska han ha använt församlingens pengar till att täcka upp för Jun-Hee, som hamnat på ekonomiskt obestånd.

Stanley Sjöberg säger till Dagen att han fått sina uppgifter från källor som han bedömer vara mycket trovärdiga och som han har stort förtroende för. Han planerar att återkomma med fler uppgifter inom kort.

Modell för många megakyrkor

Yoido Full Gospel Church i Seoul kallas ofta för världens största församling. Uppgifterna om hur stor den är brukar variera mellan 750000 och 830000. Ibland anges ännu fler.

Den har blivit en modell för många megakyrkor världen över, och grundaren David Yonggi Cho har bjudits in som talare på konferenser över hela världen.

Finns kvar i maktposition

David Yonggi Cho pensionerade sig från föreståndarposten 2008, då församlingen samtidigt firade 50-årsjubileum. Lee Young-hoon hade redan utsetts till Yonggi Chos efterträdare och tog då över som föreståndare.

Yonggi Cho finns kvar som pastor emeritus och har fortfarande ett stort inflytande.

En intern maktkamp?

En del bedömare ser det pågående rättsfallet som en del av maktkampen mellan ett gammalt och ett nytt ledarskap i församlingen. Missnöjet ska framför allt ha gällt att Yonggi Cho placerat familjemedlemmar på inflytelserika poster i företag som står kyrkan nära.

I Sydkorea är det inte ovanligt att man gör så, men det har inte hindrat medlemmar och äldste från att protestera.

Fler artiklar för dig