Nyheter

Hägglund trött på M:s förhalning

- Jag kan vänta i en evighet, men alla de människor som är beroende av vård kan inte vänta. Socialminister Göran Hägglund låter bekymrad över att utredningen om vård för papperslösa fortfarande inte har skickats ut på remiss.

I april förra året fick Erna Zelmin i uppdrag av Göran Hägglund att utreda hur asylsökande och papperslösa flytingar i Sverige skulle kunna få del av den vanliga sjukvården. I våras presenterades betänkandet, men trots att det nu har gått mer än fem månader sedan dess har det ännu inte skickats ut på remiss. Just därför presenterades ett upprop i förra veckan i protest mot den långsamma hanteringen av frågan.

Moderaterna bromsar

Göran Hägglund gör ingen hemlighet av att det i första hand är Moderaterna som bromsar ärendet. Han säger att Moderaterna redan från början var skeptiska till utredningen och att de helst skulle vilja se att ett annat förslag skickades ut på remiss.

- Det sker fortfarande ett arbete på regeringskansliet och egentligen finns det väl två invändningar mot betänkandet. Dels handlar det om de ekonomiska beräkningarna och dels synsättet att vård följer med medborgarskap. Men för mig är det en självklarhet att alla har rätt till vård under alla omständigheter.

En synpunkt som ofta nämns i de här sammanhangen är att en mer tillåtande lagstiftning skulle resultera i att allt fler människor söker sig till Sverige för att få del av vården. Men Göran Hägglund säger att detta påstående har tagits upp i betänkandet och att det har visat sig vara felaktigt.

En av kritikerna till betänkandet är migrationsminister Tobias Billström (M). Andreas Ollinen, politiskt sakkunnig hos Billström, konstaterar att tre opolitiska tjänstemän från både finansdepartementet och justitiedepartementet uttryckte en avvikande åsikt kring den ekonomiska sammanställningen under utredningens gång. I ett särskilt yttrande skriver de att de inte kan ställa sig bakom utredningens förslag eftersom de inte anser att de ekonomiska konsekvenserna är "tillräckligt utredda och att de har redovisats alltför knapphändigt i betänkandet".

- Tobias har egentligen bara upprepat tjänstemännens invändningar, säger Ollinen.

Varför tror du att betänkandet inte har skickats ut på remiss än?

- Det faller sig ju ganska uppenbart att Socialdepartementet inte tycker att det är värt att gå vidare när det finns så stora invändningar mot förslaget, svarar Ollinen.

Men Göran Hägglund köper inte resonemanget:

- Jag är mycket förvånad över uttalandet. Vi är beredda att omedelbart skicka ut utredningen på remiss, men gången är den att alla partier måste ge klartecken. Där är vi ännu inte.

"Inget krav på remiss"

Enligt Regeringskansliets kommittéservice finns det inte något krav på att den ansvariga ministern över huvud taget ska skicka ut ett betänkande på remiss. Men på frågan om inte Socialdepartementet kan gå vidare i frågan oavsett vad andra tycker om förslaget svarar Hägglund nej:

- Vi måste vara överens i regeringen för att det ska finnas förutsättningar för att gå vidare.

Men anser du att betänkandet är tillräckligt bra för att skickas ut på remiss?

- Utredningen håller definitivt måttet. Min utgångspunkt är att betänkandet ska skickas ut på remiss så snabbt som möjligt. Det handlar ytterst sett om människors väl och ve och därför är det bråttom.

Fler artiklar för dig