Nyheter

Familjen Svåren fick huset fullt av ungdomar

Under helgen har Livets ords stora ungdomskonferens Youth pågått. Hos familjen Svåren i Uppsala har man påverkats av evenemanget på ett högst påtagligt sätt. Där har nämligen inte mindre än 32 konferensdeltagare sovit över.

Fler skor än på en visning för en innerstadslägenhet möter mig i hallen. Att det bor fler än vanligt i kedjehuset kan man snabbt lista ut. Men något kaos är det inte frågan om, trots att drygt 30 tonåringar håller på att äta frukost samtidigt. Polarbröd, apelsinjuice, paprika, ost och kaffe står framdukat på köksön och överallt sitter och står det ungdomar.

- Det är så mysigt här och Stig är så snäll som låter oss sova över, tycker Ann-Jeanett Ishoel och får medhåll från sina kompisar Solveig Selbekk och Adelene Stenklev.

De har ätit upp sin frukost och sitter nu i vardagsrumssoffan tillsammans med ett stort gäng och väntar på att i samlad tropp gå iväg till Livets ord för dagens första möte.

- Det blir socialt och man får bra sammanhållning av att bo trångt, tycker Adelene.

- Men i morse väcktes vi klockan 6 av att en kille förde oväsen i rummet intill. Då gick vi upp och duschade och hade gott om tid innan det var dags att äta frukost, berättar Solveig.

Sedan åtta år tillbaka

Ungdomsgänget kommer från Oppdal i Norge och sedan åtta år tillbaka har de fått sova över här under Youthkonferensen. Familjen Svårens lilla tvåplansvilla ligger ett stenkast från Livets ord så det tar bara tio minuter att gå emellan. Det började med en fråga från arrangörerna om Stig Svåren och hans familj kunde ta emot ett gäng ungdomar som helst ville sova tillsammans. Sedan dess har det kommit fler för varje år.

- Några i församlingen tycker att "Wow, vilken uppoffring ni gör", men jag ser det inte så. Det har alltid varit supermysigt att de kommer hit, det märks att de uppskattar det också. Min fru fixar i huset innan de kommer och jag tar hand om det som ska göras när de är här. Det enda vi har lovat att ordna är frukost. Vill de sen ta en macka under dagen får de fixa det själva, säger han och pekar mot kylskåpet.

Stig Svåren och ungdomsledaren Arne Solve Strand visar entusiastiskt runt i de överbelamrade rummen.

- Här sover fem tjejer och i det största rummet nere i källaren ligger väl åtta pojkar. I vardagsrummet ryms det sju-åtta stycken och vår familj klämmer in oss i vårt sovrum, säger Stig Svåren.

- En av tre ledare får eget rum, säger Arne Solve Strand och pekar mot en stängd dörr.

Även Stigs äldsta dotter får behålla sitt rum för sig själv, men helgen till ära har hon bjudit hem två vänner att sova över hos sig. Allt som allt ligger här 40 personer på en yta av drygt 100 kvadratmeter.

- Innan ungdomsgänget kommer slår vi av elementen och sen städar vi ur kylen för att få rum med allting, det är enda gången på året vi gör det, skrattar Stig.

- Mjölk och bröd behöver jag handla varje dag. Under frukosten går det åt åtta liter juice, tio liter mjölk, fem paket polarkakor och en hel hushållsost.

Betalar 200 kronor

Varje tonåring betalar 200 kronor för de tre nätterna så familjen slipper gå back ekonomiskt. Men att göra något liknande i vinstsyfte vore nog ändå inte värt det.

- Något säger mig att om jag någon gång åker till Oppdal kommer jag inte ha svårt att hitta någonstans att bo, skojar Stig och tittar ut över vardagsrummet där ungdomarnas saker täcker en stor del av golvytan.

Fler artiklar för dig