Nyheter

Yonggi Cho anklagas för brott

Åklagare har inlett förundersökning mot den legendariske pastorn David Yonggi Cho, skriver nyhetsbyrån AFP. Det är 29 äldste i hans egen kyrka - ofta kallad världens största - som hävdar att Cho har förskingrat församlingens pengar. Summan motsvarar 130 miljoner kronor.

En grupp äldste i Yoido Full Gospel Church anmälde sin Yonggi Cho för att ha använt kyrkans pengar i sina privata affärer. Han sägs ha räddat sin son Jun-hee, tidigare chef på den församlingsägda dagstidningen Kookmin Ilbo. Sonen Jun-Hee har förlorat miljonbelopp i aktieaffärer.

- Detta är endast toppen av ett isberg. Vi har nog av bevismaterial för flera processer angående Chos sätt att använda kyrkans pengar, säger de äldste i sin stämningsansökan till åklagaren enligt AFP.

Förundersökning inledd

Åklagarmyndigheten i Seoul inledde förundersökningen i slutet av september.

David Yonggi Cho avvisar anklagelserna och säger att det är bara smutskastning.

- Sanningen ska komma fram i undersökningarna. De som anklagar oss tvingas ta konsekvenserna av sin handling, sa pastor Cho i ett meddelande.

Enligt The Korea Times har äldste vädjat till församlingens nya ledare Young Hoon-lee att stoppa Cho från att predika i kyrkan medan undersökningen pågår. Lee ville dock inte gå emot sin företrädare.

- Jag har mottagit brevet från de äldste men jag låter pastorn predika som vanligt, svarade Lee.

David Yonggi Cho, 75, grundade en församling 1958, vilken så småningom växte till megakyrkan Yoido Full Gospel Church i huvudstaden Seoul. Chos församling har setts som en modellförsamling för en växande och missionerande kyrka, där man arbetar disciplinerat och ägnar mycket tid för bön och bibelstudier.

Men ledarskapet har kritiserats inte minst efter att Cho stannade kvar som ledare trots sina 70 år. Man gjorde undantag från stadgarna. Ledarskapssynen har kallats auktoritär och församlingen har inte full insyn i ledarvalen.

I sydkoreanskt affärsliv ser man gärna att den äldste sonen tar över firman och att familjen är starkt involverad. Detta sägs ha smittat församlingen och ledarna har anklagats för nepotism. Ofta får familjemedlemmar ledande positioner i församlingen.

Fortsatt starkt inflytande

Att Lee inte vill peta sin andlige fader från predikstolen kan man förstå med tanke på sydkoreansk kultur, där både ålder och ledarskap skattas högt.

På församlingens internationella hemsida ler både “pastor emeritus” David Yonggi Cho och “senior pastor " Young Hoon-lee sida vid sida. Även detta tyder på att Cho fortfarande har starkt inflytande över församlingen.

Även om Yonggi Cho viftar bort anklagelserna har hans anseende skadats, skriver den koreanska journalisten Yoo Eun-lee i sin blogg i GlobalVoices.

Hon påpekar att de protestantiska kyrkorna omsätter enorma summor och inte är transparanta i sin hantering av pengar. Detta har lett till att kyrkornas befrielse från statlig skatt ifrågasätts. De anses inte längre tjäna allmänheten - utan privata intressen.

Fakta: Hälften är ateister

Sydkorea har Östasiens största kristna befolkning efter Filippinerna. Det finns cirka 8,6 miljoner protestantiska kristna och 5,1 miljoner katoliker. Ett kristet land är Sydkorea dock inte, det finns över 10 miljoner buddhister och hälften av de 49 miljonerna räknas som ateister.

Fler artiklar för dig