Nyheter

Reinhard Bonnke reste till Sverige - trots hälsoproblem

Älmhult. Reinhard Bonnke, mannen som har som mål att plundra helvetet och befolka himlen, har gjort en blixtvisit till Älmhult.

Och det är framförallt en fråga som världsevangelisten Reinhard Bonnke har med sig. Hur mår han? Såväl Oslo som Uppsala (Livets ords Europakonferens) fick strykas från hans schema efter en läkares rekommendationer.

Men Älmhult gick bra att åka till. Världsevangelisten med team flög in från deras amerikanska huvudkvarter för att spendera två dagar i sjöarnas och skogarnas Småland, för att stå som huvudtalare på Jesusfestivalen i Älmhult.

- Det är för att jag värdesätter gammal vänskap, förklarar Reinhard Bonnke själv varför han kom.

- Jag är här tack vare en inbjudan från honom (pastor Owe Carlsson, reds anm). Han ville inte släppa taget om mig, och jag kom hit för att ära honom.

Och hur mår du?

- Jag mår bra. Jag är över sjuttio år och har en del fysiska problem.

Reinhard Bonnke berättar att hans läkare har sagt till honom att vila och avrådde honom att åka till Skandinavien. Ett råd som den tyske världsevangelisten alltså bara lyssnade till lite halvhjärtat.

- En doktor är bara en doktor. Jag sätter mitt hopp till Gud.

Hur länge kommer du orka resa jorden runt och predika?

- Så länge mina ben bär mig. Den dagen som jag slutar predika är den dagen som jag dör. Jag kommer att dö med en mikrofon i min hand. Eller så vill jag slänga ut den till publiken och se vem som tar över, säger Reinhard Bonnke.

Egentligen behöver han inte kasta ut mikrofonen, för Bonnke har redan utsett en efterträdare som kan ta över hans missionsorganisation, Daniel Kolenda. Men han verkar ha en förkärlek för att kasta ur sig såväl inbjudningar till ofrälsta som nya utmaningar till de redan frälsta.

”Går dit skörden är mogen”

Dagen träffar Reinhard Bonnke på Möckelsnäs Herrgård strax utanför Älmhult. Det är några timmar kvar innan han ska åka in till Jesusfestivalen och tala inför en förväntansfull publik. Redan här på herrgården låter Bonnke då och då som en predikant. Han pratar om att frälsa själar, och symbolerna hämtas från Bibelns bilder om skörd och fiske.

- Jag ber, tittar, luktar efter var skörden är mogen. Dit går jag.

Och det fält som den tyske världsevangelisten främst ”skördat” är i Afrika, där hans korstågskampanjer lockar otroliga skaror. På videor från hans kampanjer i Nigeria går det att se ett oändligt hav av människor, och publiken går att räkna i miljoner.

De bildsvep som Bonnkes organisation Cfan visar upp för omvärlden är minst sagt imponerande, och det gäller att nypa sig i armen för att försäkra sig om att man inte drömmer. Själv säger han att 55 miljoner själar blivit frälsta tack vare missionsorganisations arbete under 2000-talet.

Förankra med lokala kyrkor

Reinhard Bonnke berättar att för att kunna hantera en sådan enorm folkskara gäller det att förankra hela arbetet med lokala församlingar. De får själva bestämma hur många medhjälpare de vill skicka, och de människor som under ett möte väljer att ta emot Jesus fångas sedan upp av dessa lokala församlingsmedlemmar.

- Vi gör ingen uppföljning över huvud taget. Jag är nätet och vill låna deras båtar. Och tillsammans ska vi fånga fisk. Och mitt löfte är att skaka bort alla fiskar som fastnar i mitt nät, och sedan gå vidare. Det är en evangelists uppdrag, att inte bygga sitt eget kungadöme, utan att stå i tjänst för kyrkan i sin helhet.

Intervju blir predikan

Att intervjua Reinhard Bonnke är lite speciellt, för med till intervjun följer en trio ”hallelujasägare”, två profiler på Jesusfestivalen och en medlem i hans team. Ju längre intervjun går, desto mer flyter den över i en predikan, och trion fyller på med ”amen” eller ”halleluja” när evangelisten berättar om framgångar på missionsfältet.

- När jag började som missionär i Afrika på 1960-talet trodde jag att det skulle vara lättare än det var i Tyskland. Men det visade sig att jag hade fel, det var tio gånger tuffare i Afrika, säger Reinhard Bonnke.

Medan han berättar sin livshistoria blir han alltmer engagerad, och går in mer och mer i berättandet. Han fortsätter med drömmen han fick om att Afrika skulle tvättas i Jesu blod, och rösten som sa att ”Afrika ska bli räddat”. En slogan som följt med honom sedan dess.

- Och det som är möjligt i Afrika är möjligt i Sverige, säger Reinhard Bonnke.

Får stående ovationer

Till slut kommer han skrattande på sig själv med att han faktiskt övergått i ett predika. Något som blir tydligt några timmar senare, på scenen nere i Älmhult. Flera av de berättelser han tagit upp i intervjun återberättar han på scenen på Jesusfestivalen.

Att 71-årige Reinhard Bonnke skulle lida av någon fysisk smärta märks inte när han väl står framför sin publik. Han är ivrig att förkunna frälsning och med sin bashesa röst ömsom viskar och ömsom skriker han fram sitt budskap i en energisprudlande predikan.

Reinhard Bonnke får stående ovationer när han kommer upp på scen. Och snart är han nära att riva taket på Linnéhallen i Älmhult när han inför storpubliken förkunnar att det inte bara är Afrika som ska bli räddat, utan även Sverige.

Fler artiklar för dig