Nyheter

Wejryd till Mekane Yesus-kyrkan: ”Vi grundas på Bibelns auktoritet”

Andra var före om beslut kring samkönade äktenskap, skriver Anders Wejryd i ett svar till Mekane Yesus kyrkan i Etiopien. - Vi anser oss vara grundade på Bibelns auktoritet och luthersk identitet, säger han vidare.

Mekane Yesus kyrkan i Etiopien är en av världens största lutherska kyrkor med sina närmare fem miljoner aktiva medlemmar. Kyrkan är sprungen ur svensk mission från senare delen av 1800-talet, först från Evangeliska fosterlandstiftelsen sedan även från Svenska kyrkans mission.

När frågan om välsignelseakter för samkönade relationer blev aktuell i Svenska kyrkan, blev den långvariga relationen mellan kyrkorna ansträngd.  I början av 2007 skickade Mekane Yesus kyrkans representanter ett brev till Svenska kyrkan och Anders Wejryd för att få klarhet i Svenska kyrkans syn på homosexuella par. Äktenskapet är för en man och en kvinna, menade den etiopiska kyrkan och hänvisade till Bibeln.

Mekane Yesus kyrkans kyrkomöte i augusti förra året beslutade att skriva ännu ett brev till Svenska kyrkan och brevet sändes den 24 december 2010. Där uppmanade man Svenska kyrkan att ompröva sitt beslut kring samkönade relationer och göra upp med sitt snedsteg. I annat fall hotade man klippa banden.

Det är detta brev som Anders Wejryd nu har besvarat. Efter en lång, artig inledning kring de historiska relationerna kyrkorna emellan, säger han att det inte finns någon formell möjlighet att ta tillbaka beslutet. Att de båda kyrkorna drar olika slutsatser kring vad Bibeln säger i frågan beror bland annat på olika kulturella sammanhang, menar ärkebiskopen.

- Svenska kyrkan är till exempel en majoritetskyrka till vilken en stor del av befolkningen hör, åtminstone nominellt, skriver han och menar att homosexuella relationer därmed finns i kyrkan på alla plan och måste tas hänsyn till.

Han skriver vidare att beslutet togs efter mycket lyssnande, teologiska samtal och bön, och att det är Svenska kyrkans sätt att vara trogen mot Bibeln i dag. Han pekar även på att andra samfund, som Svenska baptistsamfundet, tog liknande beslut före Svenska kyrkan, och avslutar med en inbjudan till samtal.

Fler artiklar för dig