Nyheter

George W Bush roade publiken i megakyrka

En avspänd George W Bush mötte pastorn Rick Warren för att tala om ledarskap på måndagskvällen. Samtalet skedde inför tusentals i Saddleback Church, USA.

Warren ställde frågor om frihet, religion, Aids och moderns missfall som Bush berättar om i sin nyutkomna memoarbok. Intervjun ingick i församlingens serie om ledarskap som haft positiv inverkan.

– När du har makt har folk en tendens att komma och säga att du är vacker även om du inte är det. Men för att nå resultat måste auktoritet och ansvar förenas, om ledarna själva blir centrum i en organisation faller den ofta samman. Vad mig anbelangar tjänade jag inte George W Bush eller det republikanska partiet, jag tjänade det amerikanska folket, sa Bush bland annat enligt Orange County Register.

Warren ställde också frågan hur Bush kände när planen flög in i tvillingtornen i New York.

– En ledare får inte överreagera vid en kris, svarade Bush. Jag bestämde mig för att vänta till jag lämnat klassrummet. När jag föstes fram för att uttala mig kände jag en otroligt sorg över tv-bilderna. Jag kunde inte hjälpa. Jag varnades för att åka till Washington på grund av den osäkra situationen, men jag bestämde att jag absolut inte skulle tala från en bunker i Nebraska.

Bush menade att frihet är en gåva från den Allsmäktige och det fick publiken att resa sig och applådera.

– Det ultimata sättet att skydda oss själva är att sprida friheten och marginalisera dem som hatar. Vi borde inte förvånas över vad människor är beredda att offra för sin frihet. Friheten kommer att stanna om USA håller fast vid sina principer.

Tre gånger avbröts Bush av kvinnor som skrek åt honom från publiken. Varje gång fördes de ut och Bush använde tillfällena att få in humor i konversationen. Han sa något som fick publiken att gapskratta och så dränktes ropandet.

Warren frågade hur viktig humorn är i ett ledarskap.

– Humor är ett tecken på en avslappnad personlighet. Jag var välsignad med medarbetare som arbetade hårt och allvarligt men också var väldigt roliga.

När kvällen var slut var det många lyssnare som uttryckte uppskattning över att samtalet bjudit på så många skratt.

Andrew Offhaus hade kommit med sin mamma och med block och penna för att skriva ned samtalet, men blev så fascinerad att han glömde pennan helt och hållet.

– Jag tyckte det var spännande att han flög efter den 11 september, och trots att man sa åt honom att åka till en bunker i Nebraska så valde han att tala till folket från Vita huset, sa den 13-årige killen till tidningen.

Fler artiklar för dig