Nyheter

Arbetskraftsinvandrare utnyttjas

Oseriösa svenska företag missbrukar de nya reglerna för friare arbetskraftsinvandring. Exempelvis så säljs svenska arbetstillstånd utan att något arbete erbjuds - och pengarna går rakt ned i fickan på dessa företagare, skriver Dagens Nyheter.

Ingemo Melin Olsson, vid gränspolisen i Stockholm, anser att lagen bjuder in till utnyttjande. Hon uppger för tidningen att arbetskraftsinvandringen är nästa stora traffickingbransch.

På Hotell- och restaurangfacket har man märkt av problemen och försökt att hjälpa människor som drabbas.

"Vi kommer i kontakt med människor som arbetar tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan, inte sällan med en månadslön på 2000-3000 kronor. Protesterar de eller vänder sig till facket blir de uppsagda och förlorar sin rätt att vistas i Sverige. Det system som regeringen byggt upp gör att arbetsgivaren i princip är den som avgör om du får stanna eller inte. Vem protesterar då mot taskiga arbetsvillkor och utebliven lön", skriver förbundsordföranden Ella Niia på Hotell- och restaurangfackets hemsida.

Migrationsminister Tobias Billström (M) tar uppgifterna på allvar. Han har bett tjänstemän från Migrationsverket att komma till departementet och berätta vad de vet om problemen.

- Och jag har för avsikt att kalla till mig arbetsmarknadens parter för att höra hur de ser på den här situationen, säger Billström.

Regeringens inställning är, säger han, att invandring av arbetskraft behövs och Migrationsverket ska handlägga ansökningarna.

- Skenanställningar ska bekämpas, men behovet av arbetskraft kommer att växa. Systemets grund är bra, säger Billström.

Billström pekade också på fackförbundens ansvar.

- Är det inte viktigt att ett fack som till exempel Hotell- och restaurangfacket också tillvaratar de här människornas intressen, undrade han.

På SVT Rapports fråga om det är fackets ansvar att reformen efterlevs svarade han:

- Den svenska modellen bygger ju på att arbetsgivare och arbetstagarparter tar sin respektive del av ansvaret.

Hans uttalande får kritik från Hotell- och restaurangfacket. Ordföranden Ella Niia anser att han skjuter över regeringens ansvar på facket.

- Med full insikt om att här bedrivs en rovdrift på folk så står han med armarna i kors och säger att det här får facket ta. Det tycker jag är oansvarigt, säger hon till TT.

Fler artiklar för dig