Nyheter

Newmaninstitutet invigdes under pompa och ståt

UPPSALA. Det katolska Newman-institutet i Uppsala har nu invigts som högskola, med tillbörlig pompa och ståt. Jesuitordens generalsuperior Adolfo Nicolás betonade i sin predikan att högskolan bör vara en fördomsfri plats, där både hjärta och hjärna involveras, och där man kritiskt ständigt söker mer av sanningen.

Solen tittade fram och värmde den kyliga septemberluften lagom tills att högskolans rektor Philip Geister SJ samt generalsuperiorn och några till därefter höll invigningstal vid den temporära talarstolen på gatan utanför entrén till Newmaninstitutet i Uppsala.

Rektorn poängterade att Newmaninstitutet har något unikt att tillföra det svenska akademiska och teologiska landskapet.

En av världens äldsta

– Jesuitorden är inte bara en av världens största utbildningsanordnare utan också en av dess äldsta. Det som Högskoleverket positivt har lyft fram i sin bedömning av Newmaninstitutet är det som jesuitordens utbildningskoncept går ut på – bland annat hög kvalitet i undervisning, bra pedagogik och stor respekt för de som tänker annorlunda, sa Philip Geister.

Jesuitskolor vill inte bara förmedla en yrkesutbildning som skapar förutsättningen för att få ett jobb och tjäna pengar. Jesuitskolor vill utbilda människor som är mogna som individer och har förmågan att använda sin kompetens för att skapa en bättre värld.

Glad musik

En orkester klämde oplanerat i med glad musik via en öppen balkongdörr ovanför ingången när Lennart Ståhle, representant för Högskoleverket, just hade börjat tala, vilket ledde till en uppsluppen stämning i den stora folksamling som var närvarande. Han konstaterade, när han väl kunde fortsätta sitt tal en stund senare, att Newmaninstitutet kommer att innebära en välkommen utmaning för de teologiska och filosofiska fakulteterna vid Uppsala universitet.

– Konkurrens är nyttigt! sa Lennart Ståhle.

Adolfo Nicolás invigde officiellt högskolan genom att dra i ett snöre som lösgjorde ett rött skynke som hade monterats upp vid ingången. De församlade bjöds in på gården för mingel.

Eftermiddagen gav intellektuell stimulans genom en akademisk minikonferens med Ulf Jonsson SJ som moderator och tre internationella professorer som föreläsare – Jean-Luc Marion, Hans Joas och John Haught. Dessa talade om ateismens omöjlighet, intellektuella utmaningar för kristenheten i dag och om Darwin, teologi och evolution. Särskilt den sistnämnde talaren imponerade genom sin pedagogiskt glasklara presentation vid en tidpunkt då de flesta som hade varit med hela dagen sannolikt var mycket trötta.

Spännande gästföreläsare

Till Newmaninstitutet kommer nu många nya studenter och målet är att berika den svenska kulturen med ett katolskt perspektiv och många spännande gästföreläsare från de drygt 200 universitet som drivs av jesuiter världen över.

---

Fakta: 70 studenter per termin på Newmaninstitutet

Newmaninstitutet är den första katolska högskola som har invigts på svensk mark sedan Uppsala universitet invigdes av påven Sixtus IV år 1477.

Högskolan har omkring 70 studenter per termin, som läser utbildningsprogrammet i teologi eller fristående kurser inom teologi, filosofi och kultur.

Den 8 april 2010 beviljade regeringen Newmaninstitutets ansökan om rätt att utfärda en kandidatexamen i teologi.

---

Fler artiklar för dig