Nyheter

Utställning stoppas redan innan den visas

Fotografen Elisabeth Ohlson Wallins nya utställning “Jerusalem” väcker uppståndelse redan innan den visats. Nu kommer den inte att visas som planerat på Världskulturmuseet i Göteborg. Detta sedan det blivit bråk om religiösa företrädares rätt att säga sitt om utställningen.

Den kontroversiella konstnären Elisabeth Ohlson Wallin arbetar just nu med projektet “Jerusalem”, som är en uppgörelse med Koranens, Torahns och Bibelns uttalanden om homosexualitet.

Verket har delfinansierats av Världskulturmuseet i Göteborg och var egentligen tänkt att visas där nästa år, men efter en konflikt kommer inte utställningen dit. Bråket bottnar i hur bilderna ska presenteras för allmänheten.

Vikt sig för en grupp

Prästen Lars Gårdfeldt, som arbetat med utställningen, tycker att museiledningen har vikt sig för en grupp religiösa företrädare. Dessa har nämligen fått ge synpunkter på bilderna i förväg, och detta ledde, enligt Lars Gårdfeldt, till att museet ville presentera utställningen i ett mindre format och samtidigt ge imamer, rabbiner och pastorer möjlighet att uttrycka sina åsikter i anslutning till bilderna.

– Museet föreslog en powerpointpresentation, men det här är bilder som är skapade för att visas som en riktig utställning, säger Lars Gårdfeldt.

Det är Lars Gårdfeldt, som själv är aktiv i HBT-frågor, som presenterat "Jerusalem" för muslimska, judiska och kristna företrädare vid separata tillfällen. Dessa samtal är dock förda under ett ömsesidigt tystnadslöfte.

– Jag är väldigt upprörd över det som sas då, men är bunden att inte tala om det, säger Lars Gårdfeldt till Dagen.

Men du pekar ut dem för att vilja stoppa utställningen?

– Ja, för att man givit dem makten att göra det. Det är de som har de statliga tjänsterna på museet som lämnat över makten till dem. Det är tydligt så att när de religiösa företrädarna uttrycker att de känner sig kränkta över att det religiösa förtrycket mot de homosexuella visas, så låter sig museet styras av den religiösa makten, säger Lars Gårdfeldt.

Men är det inte en bra idé att museet vill komplettera utställningen med fler röster?

– Det är ju på ett sätt en fin tanke att man på ett världskulturmuseum ska ha events där imamer, rabbiner och pastorer får uttrycka sina åsikter, men den policyn har man ju inte haft på andra utställningar. Det är bara när det religiösa förtrycket ska synliggöras som de ska bjudas in, säger han.

Tog inga beslut

Dagen har varit i kontakt med en av pastorerna som ingått i fokusgruppen. Han vill inte gå in på detaljer i samtalet, men menar att de som pastorer inte alls försökt stoppa utställningen.

– Vi gav våra reaktioner och beskrev hur vi trodde att människor som står på vår värdegrund skulle reagera, men själva beslutet la vi oss inte i över huvud taget. Det var inte vår uppgift.

Rabbinen Peter Borenstein har också sett utställningen. Han säger till Dagen att många judar säkert kommer uppleva bilderna provocerande.

– Men det är inte vår sak att stoppa någonting, vi har ju yttrandefrihet i Sverige, säger han.

Han skulle gärna se att frågan om homosexualitet och religion behandlades på ett annat sätt.

– Jag förklarade att ur judisk synvinkel är det onödigt med provokationer och förolämpningar i denna viktiga fråga. Det finns redan ett samtal kring detta som religiösa människor deltar i, så utställningen blir knappast någon väckarklocka, säger han.

Aldrig gett något löfte

Världskulturmuseet menar å sin sida att något löfte om exakt hur utställningen ska presenteras aldrig har getts till Elisabeth Ohlson Wallin, men förnekar att man velat reducera utställningen till en powerpointpresentation.

– Men vi ville skapa utrymme för dialog. Skulle man bara ta hennes utställning och inte ge fler perspektiv så blir det mer provokativt och det vet jag inte om dialogen gagnas av, säger Peter Skogh, informationschef på Statens museer för världskultur.

Men varför har ni över huvud taget satsat på en utställning som många säkert kommer uppfatta som sårande eller kränkande?

– Det är så att det finns personer som använder religionen för att utöva makt över personer med annan sexuell läggning. Dessa känner sig kränkta av den maktutövningen och förtrycket. Det är viktigt att diskutera, och vi vill hitta rätt form för det.

Utställningen “Jerusalem” kommer att visas ändå. Enligt Lars Gårdfeldt har redan många andra museer anmält intresse för att ställa ut den.

Fler artiklar för dig