Nyheter

Minister hänger upp “Ecce homo” i Rosenbad

Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson tänker sätta upp den mest kända av tavlorna i Ecce homo-utställningen på sitt tjänsterum i Rosenbad. Hon gör det för att påminnas om uppdraget att försvara yttrandefriheten.

Det är på debattplats i Expressen som Birgitta Ohlsson berättar hur tankarna gått efter den senaste attacken mot konstnären Lars Vilks.

Hon ser likheter mellan Vilks-debatten och den som rasade för tolv år sedan kring ”Ecce homo”. Elisabeth Ohlson-Wallin ställde ut tolv fotografier av klassiska bibliska situationer, men där homo-, bi- och transpersoner spelade rollerna, bland annat i Uppsala domkyrka.

Men EU-ministern kopplar också till uppmaningen om bokbål av Jonas Gardells bok och att liknande strider förs runt om i Europa.

– Yttrandefriheten föddes i Europa. Den fria konsten såg ljuset på europeisk mark. Det fria ordet ska vårdas, värnas och vurmas passionerat i den Europeiska unionen. Därför måste vi tydligt försvara konstnären Lars Vilks rätt att yttra sig, skapa och provocera utan att drabbas av censur eller riskera hot och våld. På samma sätt har de som ogillar det han gör rätten att debattera, bojkotta och argumentera mot hans konst. I ett fritt samhälle är vi fria att tycka vad vi vill om olika konstverks kvalitet, skriver Birgitta Ohlsson.

Och det är för att aldrig acceptera att extremister skrämmer människor till tystnad som fotografiet med Jesus i pumps och med pudervippa hängs upp på den folkpartistiska ministerns vägg.

– Tiderna förändras och vi med dem. Men det sker aldrig av sig själv. Historien lär oss att vi som är folkvalda har ett särskilt ansvar att försvara yttrandefriheten när den hotas, avslutar hon.

Fler artiklar för dig