Det är inte första gången någon påstår sig hitta den bibliska båten. Frågan är, hur trovärdigt är det den här gången?
– Under årens lopp har många påstått sig ha hittat saker på Ararat, men det mesta av fynden har försvunnit in i dimmorna, konstaterar Lennart Möller.
”Skapar vissa frågetecken”
Han har själv inte tagit del av gruppens bevismaterial, men vänder sig direkt mot det språkbruk de använde sig av vid presentationen av materialet där de påstår att de är 99,9 procent säkra på sin sak.
– Man kan inte ange en procentsats i arkeologiska sammanhang på det sättet. I vetenskapliga sammanhang uttrycker man sig inte så, där säger man att det är sannolikt, eller att man har vissa indikationer. Så det skapar vissa frågetecken.
Han tycker också att det är viktigt att veta att det vi kallar Ararat i dag kanske inte alls är samma Ararat som Bibeln talar om.
– Talar vi om berget Ararat i singularis är det ett vulkaniskt berg som är relativt ungt, och det är inte ens säkert att det fanns på Bibelns tid. Bibeln talar i stället om Ararat som ett berg i pluralis, om en bergskedja som är mycket gammal.
Att expeditionen till stor del bestod av bibeltroende kristna, påverkar det trovärdigheten?
– Det behöver inte påverka någonting. Så är all arkeologi. Folk som gräver i Egypten letar efter mumier. Alla har en avsikt med det de undersöker. Det viktiga är att kunna få fram ett bevismaterial där även andra kan dra samma slutsats.
Lennart Möller tror att det säkert finns ett intresse från Turkiets sida att hitta arken.
– Turkiet skulle så klart tycka att det var jättehäftigt. Det skulle vara mycket bättre för landet än turistorterna nere vid havet.
Träbit som bevis
Det arkeologiska fyndet på Ararats berg presenterades på en presskonferens i Hongkong.
– Tillsammans med sökteamet gick jag personligen in i en träkonstruktion högt uppe på berget, berättade Andrew Yuen Man-Fai på presskonferensen.
Den träkonstruktion som den kinesisk-turkiska expeditionen hittade är, enligt dem, med största sannolikhet resterna från Noas ark.
Med sig till presskonferensen hade expeditionen en del bevismaterial från de turkiska bergen som skulle styrka deras berättelse. Bland annat en träbit som de daterat som 4 800 år gammal och filmbevis från fyndplatsen, där de själva går in i det som skulle vara resterna av Noas ark.
Fyndet är ett resultat av flera års arbete, och på presskonferensen berättar expeditionens ledare, turken Ahmet Ertugul, att han redan i juni 2008 hade fått tips om var arken skulle finnas. Han hade sedan några år tillbaka haft kontakt med den Hongkong-baserade kristna organisationen Noah's Ark Ministries International (NAMI) som i flera år skickat upp expeditioner på Ararat för att leta efter den bibliska arken. Samarbetet mellan turkiska och kinesiska hongkongbor har sedan dess fortsatt, och de säger att i oktober 2008 hittade de träfynd som de trodde kom från Noas ark.
Park i Hongkong
Det skulle dröja ett år innan en ny expedition var på plats uppe i Ararats berg, där även ett filmteam följde med för att dokumentera händelserna. Nu har de alltså återvänt med material som de själva säger är 99,9 procent säkert som bevismaterial för att de hittat Noas ark.
Även i Hongkong finns det ett visst sug att hitta arken. Där har kristna affärsmän skapat en stor park, där Noas ark finns uppbyggd efter de instruktioner som återfinns i Bibeln. Båten kompletteras med bland annat en park med djurskulpturer, ett äventyrsland, utställningshallar och konferenslokaler. Skaparna av Ma Wan Park har även ett finger med i spelet i de kristna hongkongbornas expedition till Ararat. Andrew Yuen Man-Fai som var med på presskonferensen för att presentera det historiska fyndet från Turkiet är en av initiativtagarna till att Hongkong fått en ark på sin egen mark.