Nyheter

“Sexuella övergrepp även inom buddhism och islam”

Katolska kyrkan är inte den enda religiösa institution som har företrädare som anklagas för pedofili. Sexuella övergrepp mot barn finns även inom buddhism och islam, konstaterar radiokorrespondenten Nils Horner.

- Härifrån Thailand, närmare bestämt i staden Chiang Mai, rapporteras om en buddhistmunk som arresterades häromveckan. Han anklagas för att ha använt sin auktoritet som munk för att lura iväg småpojkar från sina hem. Sedan har han försett internationella profiler med offer, berättar Nils Horner i en radiokrönika som sändes i Människor och tro.

Han fortsätter med att referera till den thailändska journalisten Sanitsuda Ekachai på Bangkok Post som menar att sexuella övergrepp mot barn är vanligt förekommande i de buddhistiska templen. Så länge munkarnas övergrepp sker i smyg så är de accepterade, konstaterar den thailändska journalisten.

Sexuella övergrepp på barn förekommer också inom islam, enligt Nils Horner, och han lyfter fram talibanerna i Afghanistan som exempel.

- I talibanernas religiösa högkvarter i Kandahar, och på andra håll i Afghanistan, har det länge funnits en tradition av att mäktiga män har sex med småpojkar, säger han.

Nils Horner berättar att officiellt har talibanerna fördömt allt bruk av homosexualitet, och har förespråkat stränga straff. Trots det förekom det pedofili under deras styre, och enligt en australiensisk dokumentär har bruket nu börjat sprida sig i Afghanistan.

Fler artiklar för dig