– Vi behöver nya uttryckssätt för att kunna nå ut med budskapet om Kristus. I dag är kristendomen marginaliserad i Europa, säger han.
Murray Williams har besökt Sverige regelbundet i över tio år. Han har varit inbjuden av Svenska baptistsamfundet, Svenska missionskyrkan och vid flera tillfällen undervisat på Salt, Skandinavisk akademi för ledarskap och teologi.
Församlingsplanterare
Williams var bara 20 år när han började ett församlingsplanteringsprojekt i en fattig del av London med många etniska grupperingar. Församlingen är numera en pingstförsamling, men från början var den samfundsoberoende.
– Jag jobbade där i tolv år och lärde mig massor, bland annat hur viktigt det är att vi bjuder på oss själva och bygger relationer.
Under tiden där hittade han böcker om församlingsplantering, fattigdom och rättvisa, flera skrivna av mennoniter. Själv hade han växt upp inom Plymouthbröderna och kände inte alls till mennoniter, men upptäckte att de hade ett center i London.
En radikal rörelse
Från mennoniterna började han intressera sig för anabaptismen, en radikal rörelse som uppstod i tysktalande områden i Europa under 1500-talet. Den rörelsen valde han att forska vidare kring när han lämnade församlingsplanteringen för att studera.
– De menade bland annat att kyrka och stat skulle vara skilda åt. De var frikyrkliga och väldigt engagerad för fred och ansvarigt leverne, och har mycket att lära oss i dag, säger han.
Anabaptistiskt nätverk
År 1991 bildade Murray Williams det anabaptistiska nätverket för att genom konferenser, studier och en tidning väcka intresse för ett radikalt kristenliv. Nätverket finns även i Sverige och har en offentlig sammankomst med Dr Stuart Murray Williams på Betel folkhögskola i Bromma i dag. På lördag och söndag är Stuart Murray Williams huvudtalare på pionjärkonferensen på kår 393 på Södermalm i Stockholm på temat ”Nya församlingar för en ny tid – hopp från marginalerna”.