Nyheter

Svenskar "gripna och dödade" i Irak

Ännu en svensk - totalt två- uppges nu ha dödats i samband med irakiska arméns stormning av Ashraf-lägret, där tusentals iranska oppositionella lever i exil. En annan svensk ska ha gripits.

- Det är en katastrof. Jag är rädd för att armén har dödat honom, säger Majid Azizi, den gripne svenskens bror i Stockholm.

Det var den 28 juli som irakisk militär slog till mot lägret som ligger i nordöstra Irak vid gränsen mot Iran. Lägret har i årtionden varit bas för den väpnade iranska motståndsrörelsen Folkets mujahedin.

Invånarna försökte göra motstånd men blev snabbt övermannade av de irakiska soldaterna. Minst sju personer, kanske fler, dödades vid stormningen. Folkets mujahedin hävdar att 300 dessutom skadades. Minst 36 personer greps, däribland svensken enligt dennes bror.

- Jag kände igen honom i ett klipp på Youtube. Irakiska soldater slog honom och förde bort honom, säger Majid Azizi som inte har fått tag på sin bror sedan dess.

Enligt brodern har Gholam Azizi bott i Sverige i många år och studerat på Chalmers i Göteborg och Tekniska högskolan i Stockholm. På 1980-talet åkte han till Irak för att därifrån delta i kampen mot den iranska regimen, berättar hans bror.

Enligt Mojtaba Ghotbi, talesman för Föreningen för ett fritt Iran, som har nära kopplingar till Folkets mujahedin, är mannen en av de 36 gripna. De riskerar enligt Ghotbi att avrättas eller utlämnas till Iran.

Enligt Mojtaba Ghotbi har en andra svensk, en 32-årig man, dött efter stormningen av lägret.

- Han blev skadad i huvudet och hamnade i koma. Han dog efter att ha nekats sjukhusvård, säger Mojtaba Ghotbi.

UD kunde på måndagen inte bekräfta varken bortförandet eller dödsfallet.

Den ansvarige irakiske guvernören förnekar enligt Reuters att de gripna ska utlämnas till Iran, men säger till nyhetsbyrån att flera av dem lär ställas inför rätta om poliser som skadats i tumultet dör. Iraks regering har sagt att lägret ska stängas och att de tusentals invånarna kan tvingas ut ur landet, kanske till Iran.

Fler artiklar för dig