Nyheter

Tumult vid demonstration i Teheran

Polisen i Teheran använde i dag tårgas och sköt i luften för att skingra demonstranter som hade samlats för att uppmärksamma tioårsdagen av ett studentuppror i Iran. Vittnen uppger att flera demonstranter greps.

Regimen hade nervöst hotat med hårda tag om någon vågade sig på att trotsa det rådande demonstrationsförbudet. Gatorna var fyllda av kravallpoliser.

Snart uppgav vittnen för nyhetsbyrån AFP att det pågick sammanstötningar, då flera hundra demonstranter försökte ta sig in via olika gator i Teherans centrum för att samlas framför stadens universitet.

Studenternas protester för tio år sedan ägde rum på universitetsområden över hela landet. Varje år sedan dess hålls möten och manifestationer påårsdagen av händelserna den 9 juli 1999 då basijmilis - en frivilligkår som lyder under den religiösa statsledningen - stormade studentkorridorer i huvudstaden. En student dog och ett dussintal skadades den gången, enligt regimens egna uppgifter.

Nu hade myndigheterna i Teheran bannlyst alla former av möten eller demonstrationer.

- Inga tillstånd för möten eller demonstrationer har efterfrågats eller beviljats, sade Teherans borgmästare Morteza Tamadon.

- Men om några skulle få för sig att hitta på något under inflytande av anti-revolutionära nätverk så kommer detta att stampas ut under fötterna på vårt alerta folk, lade han till.

I år är situationen särskilt känslig efter de blodiga konfrontationerna som följde på förra månadens omdiskuterade presidentval där minst 20 personer miste livet. Efter protesterna och den politiska kris som följde har regimen slagit till hårt mot ledande reformister.

På torsdagen blev det också känt att den framstående advokaten Mohamed Ali Dadkhah gripits på sitt kontor i Teheran. Dadkhadah har arbetat nära juristen och Nobelpristagaren Shirin Ebadi. Enligt människorättsgrupper har cirka 2000 personer gripits efter protesterna förra månaden. En del av dem är framstående reformvänliga advokater eller journalister.

Även på torsdagen greps demonstranter, uppgav vitten för Reuters.

På Sergels torg i Stockholm samlades omkring 150 personer för att hedra minnet av studentupproret. En mindre skog av iranska flaggor vajade mot de regntunga skyarna. Plakat med orden "Vi är beredda att dö, vi ger inte upp" bars av demonstranterna.

- Varken den nuvarande regimen eller Mousavi kommer att genomföra några förändringar. Här måste Sverige och EU utöva påtryckningar för att fria rättvisa val införs i Iran, sade Mojtaba Ghotbi, vice ordförande för Förenade föreningar för ett fritt Iran (FFFI).

På Mynttorget trotsade senare mellan 700 och 1 000 personer ösregnet för att minnas studentupproret 1999 och protestera mot hur regimen behandlar oliktänkande. Bland talarna fanns kulturpersonligheter, journalister samt representanter från fem av sju riksdagspartier.

Fler artiklar för dig