Nyheter

Khameneis son kväser protester

Sonen till Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei har tagit kontroll över den milisstyrka som kväst gatuprotesterna mot landets presidentval i juni. Men sonen ses med förfäran av ayatollor, konservativa och generaler.

Den framträdande roll som Khameneis son Mojtaba Khamenei har fått förfärar många av landets andliga ledare, konservativa politiker och generaler i revolutionsgardet, säger en hög iransk källa till den brittiska tidningen Guardian. Tidningens källa har kontakter in i landets säkerhetsapparat.

Men samtidigt är de konservativa grupperna ovilliga att öppet utmana Khamenei. De befarar att det skulle destabilisera den islamiska republiken och försvaga Irans ställning i regionen. I stället väljer de att utnyttja sina positioner i statsapparaten till att det göra det svårare att regera för ayatolla Khamenei och den nyligen omvalde president Mahmoud Ahmadinejad, skriver tidningen.

- Detta spel är inte över. Det har bara börjat, säger Guardians källa.

Mojtaba Khamenei har spelat en ledande roll i stödet för Ahmadinejad, som vann en ifrågasatt seger den 12 juni. Khamenei ledde basijimilisen när den tog kontrollen över Teherans gator och slog tillbaka dem som protesterade mot att Ahmadinejad förklarats som presidentvalets vinnare.

Guardians källa kallar det officiella valresultatet för en statskupp, ledd av Mojtaba Khamenei.

- Basijimilisen agerar på Mojtabas order men hans namn hålls dolt. Regeringen nämner honom inte.

- Alla är rasande över detta: Irans högsta ayatollor och prästerna. De konservativa är mycket kritiska mot Mojtaba. Det kan inte fortsätta så här.

Mycket lite är känt om Mojtaba Khamenei, den högste ledarens näst äldste son som enligt uppgift utbildas till att efterträda sin far. En sådan successionsordning blir dock svåra att genomföra, eftersom ledaren förväntas bli utsedd av en församling experter ur Irans prästerskap som fäster stor vikt vid ledarens religiösa bildning.

Fler artiklar för dig