Nyheter

Ilska i Hedemora när kyrkopolitikerna vill stänga Friagården

HEDEMORA. Kyrkopolitikerna i Hedemora vill lägga ner Friagården – en mötesplats med 5 000 besök per år av människor med olika typer av problem.
– Kyrkopolitikerna gör verklighet av det gamla tidningsnamnet “spara och slösa”, säger Anita Hedéen som dragit i gång en protestaktion mot beslutet. I går lämnade hon 1 500 namnunderskrifter till kyrkopolitikerna.

Kyrkonämndens ordförande Love Häggkvist (M) håller med om att det känns tråkigt att sälja Friagården – men nödvändigt. Kyrkans budget på 28 miljoner går inte ihop och så här sparar man in den miljon som just nu saknas. Enligt förslaget som ska klubbas i kyrkofullmäktige den 3 juni ska verksamheten finnas kvar trots att gården säljs.

– Det förebyggande arbetet sker redan i dag i skolorna, så det berörs inte, lovar Love Häggkvist och säger sig tro på idén att resten, bland annat verksamheten med alkoholister, ska fortsätta i S:t Paulusgården.

Det tror inte människorna som protesterar utanför kommunhuset.

– Att gå till Paulusgården skulle vara som att gå till socialen eller vilken instans som helst. Allt gå till Friagården ger dig ingen stämpel, säger Anita Hedéen.

Speciell verksamhet

“Skrattretande” och “ren bullshit” är andra kommentarer som kompletteras med att det är hela miljön det handlar om.

– Det är något speciellt med verksamheten där. Man kan komma när man vill och behöver inte boka tid, säger sjukpensionären John Duggan, 60.

– Jag blev väldigt ledsen när jag hörde om det här förslaget. De har hjälpt mig under nästan två år när jag haft det väldigt jobbigt. För mig har det varit en plats dit jag kunnat gå som betytt så enormt mycket. Man kan nog säga att jag har överlevt tack vare Friagården.

Friagården hette tidigare Ria-gården och var då ett ekumeniskt arbete. När Svenska kyrkan tog över hela ansvaret las ett “F” som i församling till de övriga bokstäverna som står för “råd och information i alkoholfrågor”. Då breddades också verksamheten.

Hoppas att Friagården få leva

Nu hoppas Anita Hedéen att deras ansträngningar leder till att den får leva kvar.

– Det går inte beskriva hur mycket Fria har betytt för mig. Därför drog jag i gång de här protesterna. Sedan visste jag ju inte hur mycket det hade betytt för alla andra här, säger hon och gör en svepande rörelse över Hedemora där det bor 15000 människor. Hon är stolt över att så många som 10 procent på bara två veckor har skrivit på listorna.

– Och då har vi bara koncentrerat oss på centrum, berättar hon.

Tror du att beslutet kan stoppas?

– Ja, det tror jag faktiskt. Flera politiker har gett oss sitt stöd.

Även Love Häggkvist verkar tveka lite.

– Vi har ju varit överens om det här i de politiska grupperingarna, men vi får väl se om de leder till någon förändring. Det kan ju också hända något när vi får se reaktionerna från de fackliga organisationerna, säger han.

Vad säger du om att kommunen borde vara med och betala?

– De har ju också en väldigt pressad ekonomi. De uppskattar verksamheten mycket men när det kommit till kritan har de inte varit beredda att satsa några pengar.

Anita Hedéen säger att det “gör ont” att kyrkan inte kan stå för verksamheten.

– Jag har ju ändå trott att kyrkan är den som står för folket och hjälper den som är i nöd. Så tar de alltså bort den bästa och mest naturliga hjälpen. Jag är beredd att gå ur Svenska kyrkan om beslutet går igenom. Det här är kyrkans viktigaste verksamhet – definitivt viktigare än söndagsgudstjänsten. Dit får du inte ungdomarna i dag.

Men om nu kommunen skulle vilja hjälpa till vet Anita Hedéen vart de pengarna kan tas ifrån.

– Spara på politiker. I Hedemora finns det lika många politiker som i Gävle – och hur mycket större är inte Gävle än Hedemora?

Fler artiklar för dig