Nyheter

Inslag om Kingdom Center får kritik

Tv-programmet Existens kritiseras – men frias - för ett inslag om församlingen Kristet Center Syd (KIngdom Center). Det beslutade Granskningsnämnden för radio och tv i dag.

Programmet resulterade i tio anmälningar från privatpersoner och dessutom från Kingdom Center Sweden (tidigare Kristet Center Syd) och Segrande Liv Grundskola. Anmälarna anser att programmakarna “bedrev häxjakt” på församlingen och dess ledning. Men nämnden friar på alla punkter. Dock får programmet kritik för redovisningen av den kritik som Skolverket riktat mot grundskolan, som har nära band till församlingen:

"Nämnden anser att deras (programledaren och reporterns) sätt att beskriva förhållandena efter Skolverkets inspektion 2007 bidrog till en negativ bild av skolan och att programmet i denna del brast i förhållande till kravet på opartiskhet. Eftersom det framkom, om än knapphändigt, att resultatet av den senaste inspektionen var positivt, var bristen dock inte så allvarlig att programmet strider mot opartiskhetskravet."

Av de sex personer som fattat beslut i Granskningsnämnden hade journalisten Susanna Popova en avvikande mening. Hon ville fälla inslaget. Det handlar bland annat om att Skolverkets kritik avsåg 2002, men man fick intryck att den gällde 2007. Dessutom anser Susanna Popova att programledaren använde nedvärderande uttryck om pastorn och medlemmarna, som bland annat beskrivs som en grupp människor “vi vet att det pratas väldigt mycket på byn om”.

Fler artiklar för dig