Nyheter

Präst får sägas upp efter arv

En präst i Göteborgs stift kan komma att sägas upp efter att hon fått ett arv efter en kvinna i församlingen. Domkapitlet har inga invändningar mot att församlingen vidtar arbetsrättsliga åtgärder.

Församlingen gjorde en anmälan till domkapitlet efter att man fått reda på att en kvinna testamenterat sina tillgångar till prästen, som hon blivit nära vän med, skriver Kyrkans tidning. Prästen avsade sig arvet först efter att händelsen blivit känd.

Kvinnan och prästen hade känt varandra i två år. I ett brev till domkapitlet förklarar prästen att de båda haft liknande en föräldrarelation. Bland annat skötte prästen kontakten med hemtjänsten för kvinnans räkning och hade även nycklar till hennes bostad. Hon ombesörjde också detaljerna kring kvinnans begravning - utan att meddela hennes släktingar.

I sin anmälan till domkapitlet skriver kyrkorådet och kyrkoherden att de förlorat förtroendet för prästen och att de “överväger att vidta arbetsrättsliga åtgärder” i fallet.  Domkapitlet i Göteborgs stift har i sitt beslut gett ett så kallat befogenhetsprövningstillstånd, vilket innebär att de inte motsätter sig församlingens övervägande.

Fler artiklar för dig