Nyheter

Lars Gårdfeldt: Alla får del av samma rättigheter

Beskedet om könsneutrala äktenskap kom som en stor lättnad för prästen Lars Gårdfeldt. - Det är överväldigande. Sverige vände blad i historien och förklarade homosexuella fullt ut som medborgare. Det är få sådana tillfällen man får vara med om i livet.

Han menar att det är en vinst över en ofta ohederlig retorik kring äktenskapet.

Lars Gårdfeldt är präst i Svenska kyrkan, homosexuell och gift med Lars Anrell. I alla fall enligt kanadensisk lag. För två år sedan reste paret till Kanada för att gifta sig. Här fick de vigas i kyrkan av en präst och lova livslång trohet till varandra.

I Sverige är paret registrerade som partners, trots att svensk lag lovar att erkänna alla kanadensiska äktenskap. Ärendet är nu uppe i Regeringsrätten, men det var inte för att göra rättssak som de valde att gifta sig utomlands.

– Jag orkade bara inte med att vara 40 år och ha levt 20 år med samma man utan att vara gift. Under samma period har ju heterosexuella hunnit gifta sig både en, två och tre gånger.

Vill bli inkluderad i ordet

Att Sverige får en lag där alla innesluts i begreppet äktenskap är en lättnad för Lars Gårdfeldt.

– Det har varit smärtsamt att leva i en historisk omvandling.

Många gånger har han känt sig sårad, blivit stämplad som annorlunda och ovärdig. Han som inte har fått använda kyrkan för vigsel, eller kalla sin relation för äktenskap.

– Det heter äktenskap när samer, judar och etniska svenskar gifter sig. Då måste det vara samma namn när hetero- eller gaypar gifter sig. Att ha särskilda ordningar för olika människor sänder samhället en signal om att människor är annorlunda.

Att få inkluderas i ordet “äktenskap” menar han är livsavgörande. Att ord har större betydelse än vad vi förstår.

– Negerboll, till exempel. Man säger att det inte betyder något “för så sa mormor”. Men då tar man inte hänsyn till hur språket historiskt har använts för att skapa utanförskap. När man påstår att homosexuella inte kan ingå äktenskap, då tar man inte ansvar för att skriva om historien så att alla kan behandlas lika.

Gäller jämlikhet

Argument om att samkönade äktenskap skulle leda till pedofiläktenskap menar han är ohederlig.

– 1920 var den gifta kvinnan omyndig. Det var en enorm strid när hon skulle likställas med mannen, eftersom de “riktigt kristna” menade att kvinnan skulle lyda sin man, för det säger Bibeln. Men kvinnan blev myndig, äktenskapsbegreppet ändrades till att vara mellan två jämlikar. Det innebar inte pedofili. Och liksom frågan då gällde jämlikhet, gäller frågan nu homosexuellas rätt att gifta sig. Inte något annat.

Rädsla för förändring

Att det målas upp mörka framtidsscenarion tror Lars Gårdfeldt har att göra med rädsla för förändringar.

– Jorden skulle ha gått under med kvinnans myndighet och när svarta i USA skulle få gifta sig med varandra.

– Men till dem som är ledsna vill jag bara understryka att deras äktenskap inte är ifrågasatta. För det handlar inte om en omfördelning av rättigheter, utan att alla får del av dem, säger Lars Gårdfeldt.


Fler artiklar för dig