Ulrika Westerlund är ordförande i Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL). Hon beskriver onsdagens besked som en framgång.
– Det här är vår äldsta politiska fråga, vi har arbetat med den i femtio år, så det är klart att vi ser det som en stor framgång.
Hon tror själv att RFSL har haft stor betydelse för den kommande lagen, och vet att många medlemmar är otroligt glada.
– Det här är en väldigt viktig fråga för många medlemmar. Många har väntat med att gifta sig i väntan på den här lagen. De vill ingå äktenskap och många vill allra helst göra det i kyrkan, och manifestera sin kärlek inför Gud, säger Ulrika Westerlund.
Vill inte kalla det seger
Prästen och tillika ordföranden för grupperna för ekumeniska kristna homo- och bisexuella (EKHO), Gunnar Bäckström, är mycket glad över det steg som regeringen tagit. Men han vill inte kalla det för en seger.
– Det här är ingen tävling, det handlar om människors rätt att få vara sig själva, säger Bäckström.
Att göra äktenskapet könsneutralt menar han är den enda rimliga utvägen.
– Alla andra alternativ hade skapat ett a- och ett B-lag, där det ena är finare och det andra sämre. Kyrkan måste alltid värna om rättvisa och i det här fallet hade inte något annat varit rättvist.
“Oerhört upprörda”
EKHO har sedan 1970-talet arbetat för att uppnå öppenhet i kyrkorna för HBT-personer. Själv har Gunnar Bäckström hunnit bli 65 år och har genom åren fått hjälpa många människor som sårats djupt av kyrkan. Han tror det beror på att kristna sällan riktigt konfronteras med frågan.
– Det går bra att prata om “dem”, men när frågan kommer nära kan man välja om man vill förtrycka, förskjuta eller hjälpa. Vi måste fråga oss vad som är Guds vilja.
Han poängterar hur kyrkan har svängt; att det som tidigare var otänkbart i dag är idealt.
– När partnerskapslagen skulle antas var kd och många kristna oerhört upprörda. I dag pratas det i stället om att partnerskapslagen är så väldigt bra.
Att så många kristna vill göra begreppet äktenskap exklusivt för en relation mellan man och kvinna har han svårt att förstå.
– Det är just det som upprör. Att det ena är finare och det andra sämre. Men de som är emot könsneutralt äktenskap behöver inte vara rädda. Världen kommer inte att falla ihop. Det finns inget hokus pokus i ordet. Äktenskapet har sin kraft i människors vilja att leva i trogna relationer tillsammans. Det faller inte om fler inkluderas, säger Gunnar Bäckström.