Nyheter

Stim drar kristna festivalen i Ulvsmåla inför domstol

Kristna Ulvsmålafestivalen har inte betalt för sitt användande av upphovsrättsskyddad musik, och stäms därför på närmare 85 000 kronor av musikintresseföreningen Stim. Arrangören Thomas Broström är villig att betala men anser att summans storlek är ”horribel”.

Ulvsmålafestivalen bedrivs årligen sedan 2003 och är unik i sin blandning av profan och kristen dansbandsmusik. När Stim nu vill ha betalt retroaktivt för festivalerna så sätter sig Thomas Broström på tvären.

– De verkar ha beräknat detta utifrån att vi bedriver konserter för banden har inte den tiden. Vi har mycket predikningar, vittnesbörd och sånt: vårt arrangemang är mest att likna vid evangelisation med musikinslag och vi är varken bolag eller vinstdrivande. Enligt mina beräkningar är 20 000 mer rimligt, men det godtar inte Stim.

Behöver tillstånd från Stim

Den första summan var på drygt 100 000 mer, men den har sänkts till det nu aktuella beloppet. Peo Thyrén, informatör på Stim, säger att det inte spelar någon roll om man är företag eller förening, vinstdrivande eller inte – tillstånd från Stim behövs hur som helst och betalningsansvarig är man.

– På Ulvsmålafestivalen uppträder några av Sveriges största dansband och deras låtskrivare har rätt till rimlig ersättning. Enligt våra tariffer, som baseras på antal besökare och entrépris, så blir det den summa vi nu gett. Man måste göra rätt för sig och när någon inte gör det så måste vi agera för att tillvarata våra medlemmars intressen. Men att det behöver gå till så långt som till stämning är väldigt ovanligt och naturligtvis väldigt tråkigt, säger han.

”Summan är horribel”

Thomas Broström säger att han förstår att Ulvsmålafestivalen behöver betala och påpekar att han själv är ansluten till Stim som låtskrivare.

– Så jag vet vad det innebär och förstår att vi behöver betala. Men summans storlek är horribel. Vi har inte gått med plus ett enda år, har till och med ofta fått skjuta till privata pengar. Men jag hoppas och tror att vi kommer kunna fortsätta trots detta, jag tror att festivalen fyller ett viktigt syfte.

Ärendet ligger nu hos Blekinge tingsrätt.

Fotnot: Stim är en förkortning för Svenska tonsättares internationella musikbyrå.

Fler artiklar för dig