Nyheter

Kristet inflytande retar buddhister

Sydkoreas buddhister kräver att de kristna ska ha mindre inflytande över den nuvarande regeringens politik. 13 av 16 ministrar i president Lee Myung Baks regering är kristna. Bara en är buddhist.

- Freden mellan religionerna hotas av dem som drömmer om att förvandla landet till ett medeltida kristet kungarike genom en kyrkoäldste-president, säger Park Jeong Kyu, ordförande för landets största och mest inflytelserika buddhistiska orden, Jogye, till International Herald Tribune.
Den förment medeltida kristna presidenten skulle vara den 66-årige presidenten Lee Myung Bak. Han är äldste i en av Seouls presbyterianska kyrkor, och hans regering har sedan sin installation efter valsegern i december 2007 fått utstå hård kritik från landets buddhister. I augusti demonstrerade tusentals munkar och praktiserande buddhister genom huvudstadens gator.
Ovanligt tillstånd
- Det vi ser är ovanligt, för det här landet - om än ofta sönderslitet av krig, ideologiskt motiverat våld och politiska stridigheter - har alltid behållit den religiösa harmonin, säger Song Jae Ryong, professor i religionssociologi vid Kyung Hee-universitetet till samma tidning.
Buddhisterna upplever främst att presidenten missgynnar deras religion till förmån för kristendomens. Deras misstankar mot president Lee fanns redan när han tillträdde, då han under sin tid som Seouls borgmästare hade helgat staden till Guds ära. Landets grundlag tillåter inte någon statsreligion.
Därför väckte det också stark irritation när ett av ministerierna i somras på sin webbplats publicerade en karta över Seoul, där stadens buddhistiska helgedomar utelämnats. Men till och med mindre betydelsefulla kyrkor fanns markerade.
Bön vid lunchmöte med Bush
En av pastorerna i Yoido Full Gospel church, världens största församling, bjöds också in för att leda i bön vid ett lunchmöte när USA:s president George Bush besökte landet i augusti. Också detta togs som intäkt för att presidenten gynnar sina trosfränder på ett otillbörligt sätt.
I september bad president Lee om ursäkt för eventuella misstag, något som buddhisterna i Jogyeorden accepterade. Samtidigt har konflikten fortsatt att eskalera. Militanta kristna har vandaliserat statyer föreställande Dangun, landets grundare enligt mytologin.
Även tidigare ledare i landet har varit kristna, men det är under president Lee Myung Bak som klyftan i förhållande till buddhismen har blivit en politisk fråga.
Kristendomens starka ställning i Sydkorea - bara Filippinerna har större andel kristna i Asien - beror bland annat på att den förknippats med landets självständighetssträvanden och modernisering.
Kolonialt förtryck
Kristendomen sågs heller aldrig som en utländsk religion; det var koreaner som först förde den från Kina till koreanska halvön. Dessutom var det japanerna som stod för det koloniala förtrycket, medan kristna västländer blev vänner i kampen för självständighet.

Fakta: Sydkoreas kristna och buddhister
 29,2 procent av landets befolkning är kristen - protestanter 18,3 procent, katoliker 10,9.
 22,8 procent av landets befolkning är buddhister.
 Det är katolikerna som vinner flest anhängare. Under perioden 1985-2005 ökade de med 74,4 procent. Protestanternas andel sjönk något senaste årtiondet.
 Nästan hälften av sydkoreanerna bekänner sig inte till någon religion.
Fler artiklar för dig