Nyheter

Ville bemöta kreationism i skolan - nu tvingas han avgå

Det brittiska tövädret mellantro och vetenskap blev kortvarigt. Efter massiv kritik har Michael Reiss tvingats kliva av sin post som direktor för utbildningsfrågor vid Royal Society.

Det var vid en vetenskapsfestival i Liverpool som professor Michael Reiss, direktor för utbildningsfrågor vid Royal Society, sa att man nog bör bemöta kreationisters argument i klassrummen. Detta för att bättre nå ut med vetenskapen, läs evolutionsläran, till de elever som kommer från hem där man lärt sina barn hur Gud skapade jorden på sex dagar.

Enligt The Times blev Sir Richard Roberts, nobelpristagare i medicin 1993, så upprörd över Reiss åsikter att han startade en namninsamling bland Royal Societys dignitärer där de krävde Reiss avgång.

Det som verkar ha blivit droppen var Reiss formulering att man inte bara ska behandla kreationism som en missuppfattning, utan som en alternativ världsbild.

Kunde misstolkas

Royal Society konstaterar i ett pressmeddelande att professor Reiss uttalande lätt kunde misstolkas och att detta har skadat deras anseende. Därför “är de överens” med honom om att han ska återvända till sin roll som professor i vetenskapsutbildning vid Institutet för utbildning.

- Jag uppfattar det som att Michael Reiss har sagt det han sa med den bästa av intentioner, att vetenskapslärare ska ge sig in i diskussioner med elever som tror på kreationism, säger Barry Sheerman, som sitter i det brittiska underhusets utbildningskommitté, till The Guardian.

Sheerman tycker att professor Reiss har behandlats för hårt.

Missuppfattningar

Men en annan av underhusets ledamöter, Phil Wills, ser det här som ett bra beslut.

- Man kan inte - på en av de tyngsta posterna inom utbildningsfrågor för världens mest prestigefyllda vetenskapsakademi - ha en person som ger tilltro till kreationismen intill darwinismen i skolans utbildningsplan, säger Wills till samma tidning.

Wills är ordförande för underhusets kommitté för innovationer, universitet och utbildning.

Frågan debatteras

- Det här är ingen bra dag för vetenskapens och vetenskapsmännens rykte, säger Lord Whitall, känd fertilitetsexpert. Den här personen har argumenterat för att vi borde ge oss i kast med missuppfattningar kring vetenskapen, och det borde Royal Society applådera.

På The Times webb debatterar läsarna frågan. En person frågar sig om det också ska vara okej att lära ut Förintelseförnekelse på historielektionerna. En annan läsare menar att vetenskapen i och med den här affären skjuts i sank av sina egna. “Ifrågasätt och du får inkvisitionen utanför dörren. Är detta slutet för Upplysningen?”

Fler artiklar för dig