Nyheter

Kingdom Centers skola anmäler SVT:s “Existens”

Segrande Liv grundskola har anmält SVT:s program “Existens” till Granskningsnämnden för radio och tv. Skolans ledning anser att programmet strider mot kraven på saklighet och opartiskhet.

Det är det första av två program om församlingen Kingdom Center/Kristet Center Syd i Höör som anmäls. En del av programmet handlar om Skolverkets utvärdering av den friskola som drivs av församlingen och även det gymnasium som, efter Skolverkets kontroller i början av 2000-talet, tvingades läggas ner.

Skolverket återkallade 2002 tillståndet för grundskolan som då hette Segrande Liv Kristet Center Syds friskola. Motiveringen var att utbildningen inte gav tillräckliga kunskaper och färdigheter, bristande lärarkompetens och brister i lokaler och utrustning.

Skolan överklagade Skolverkets beslut och Regeringsrätten upphävde det 2006.

Skolan fick godkänt

Efter sin senaste inspektion 2007 gav Skolverket skolan godkänt. Myndigheten skriver i beslutet från februari 2008 att "Skolverket bedömer att Segrande Liv är en lugn och trygg miljö för eleverna". Skolan bedöms arbeta mot allmänna mål och den värdegrund som gäller för det offentliga skolväsendet samt förmedla de kunskaper som krävs.

Segrande Liv grundskola vänder sig i sin anmälan mot att programmet ger inspektionen från 2002 stort utrymme medan den senaste rapporten bara berörs med en enda mening.

– Den röda tråden i programmet är att man ska söka sanningen. Men undanhåller man så väsentlig information som en högaktuell inspektionsrapport från Skolverket, därför att den inte bekräftar den bild som programmet vill framställa, då har man valt sida, säger skolans rektor Annika Savelind.

Hon menar också att hon, som företrädare för skolan, inte getts utrymme att bemöta kritik, något som krävs enligt reglerna för public service.

Felaktig beskrivning

Segrande Liv grundskola anser också att Existens påstående att skolan "drivs av församlingen" är felaktigt. Sedan februari 2008 är det inte församlingen (det vill säga föreningen Kristet Center Syd) som är skolans huvudman.

– Segrande Liv grundskola är en egen juridisk person och drivs inte av någon organisation. Församlingen och skolan är två separata föreningar, att påstå något annat är osakligt, säger Annika Savelind.

Rektor Annika Savelind är medlem i församlingen Kingdom Center sedan cirka 15 år tillbaka. Församlingens pastor och ledare Christer Segerliv är ordförande i skolans styrelse och samtliga i styrelsen är församlingsmedlemmar. Skolans huvudman, den ideella föreningen Segrande Liv grundskola, har också samma postadress som Christer Segerliv.

Skilja på vad man gör

Trots det menar Annika Savelind att man inte kan säga att församlingen driver skolan.

– Vi vill skilja på vad man gör professionellt och vad man gör på fritiden. Tillhör man en fotbollsförening är det inget som ifrågasätts. Man ska inte bli stämplad som skola bara för att styrelsemedlemmar tillhör en kristen förening.

Sex av sju lärare i Segrande Liv grundskola är medlemmar i församlingen. Skolan har mycket hög andel lärarutbildade lärare – 97 procent.

Fler artiklar för dig