Nyheter

Christer Segerliv känner sig utfryst av kristenheten

Kingdom Center, eller Kristet Center Syd som det hette under större delen av sin existens, har alltid haft ytterst få kontakter med andra kristna kyrkor i Sverige. Medlemmar som lämnat församlingen förklarar det med att pastor Christer Segerliv medvetet isolerat församlingen. Christer Segerliv påstår att det är kristenheten som isolerat honom.

Observera: Den här artikeln publicerades den 27 augusti 2008.

Kingdom Center har i dag kontakt med en enda kristen församling i Sverige. Det är församlingen Jesus Connections som finns i Borås och Göteborg och leds av pastor Tutu Olutayo. Tutu Olutayo bekräftar för Dagen att det förekommer kontakter mellan de bägge församlingarna, cirka 2-3 gånger per år. Medlemmar i Kingdom Center besöker Jesus Connections, dansar line-dance, sjunger och Christer Segerliv predikar. Pastor Tutu Olutayo tycker å sin sida om att besöka vildmarkscentret (Lone Star Konferenscenter), som drivs av församlingen, på sin semester.

“En viktig relation”

Kingdom Centers pastor Christer Segerliv beskriver kontakten som viktig. Men när den förs på tal i ett samtal med Dagen kommer han varken ihåg pastor Tutus efternamn, eller vad församlingen heter. Inte heller hans fru Helena, som tillfrågas under samtalets gång, kommer ihåg det.

Inte heller Annika Savelind, medlem sedan 15 år tillbaka och rektor för församlingens friskola, vet namnet på församlingen som är Kingdom Centers enda kontakt med de kristna i Sverige. Men hon säger att hon vet att “Det är en bra relation sedan många år tillbaka”, att man brukar åka till deras event, dansa line-dance, vara med på ett möte och att “Det finns olika team som åker till olika aktiviteter och event”. Själv har hon aldrig hälsat på hos Jesus Connections, som, enligt deras egna uppgifter, tillhör rörelsen Redeemed Christian Church of God.

Inte inbjudna

Några kontakter med de kristna kyrkorna på orten (Svenska kyrkans två församlingar, Betelkyrkan och Charisma som är en pingstkyrka) har man inte. Man tillhör inte heller Höörs ekumeniska samarbetsråd.

- Vi har inte inbjudit dem, vi upplever dem som en så avskild grupp. De har inte heller försökt ta kontakt med oss, säger Klas Sturesson, kyrkoherde i Höörs församling, Svenska kyrkan.

Samma svar får man av den andra svenskkyrkliga församlingen och Betel. Charismas pastor Rickard Svensson vill överhuvudtaget inte uttala sig om Kingdom Center.

Christer Segerliv själv känner sig utfryst av kristenheten.

- Jag hade ingen aning om att det fanns ett ekumeniskt råd i Höör. Jag har aldrig blivit bjuden dit.

Hade ni gått med om ni blev bjudna?

Ja, det tror jag faktiskt. Vi är öppna för alla, alla raser och religioner.

“En typisk sekt”

Karl-Erik Nylund, präst i Svenska kyrkan och författare till boken “Att leka med elden - sekternas värld” säger att Kingdom Center är en typisk sekt som inte vill ha med omvärlden att göra. Enligt honom har det förekommit kontakter tagna av andra kristna kyrkor.

- Rent bibliskt, om man ser att något är galet, ska man tala sin ämbetsbroder till rätta. Man har försökt att göra det, men det är mycket svårt. I och med att Christer Segerliv är mycket självsäker och ser sig själv som allsmäktig, har man inte haft mycket framgång.

Mer än så vill Karl-Erik Nylund inte säga i frågan.

Samtal med Ulf Ekman

Christer Segerliv förnekar helt och hållet att ovannämnda kontakter skulle ha förekommit.

- Det stämmer inte alls. Jag hade ett samtal med pastor Ulf Ekman när det blev skilje med Trosrörelsen. Annars har ingen tagit kontakt med mig. Det är denna isolering man utsätter andra för.

Menar du att du har blivit utsatt för isolering?

- Ja, det är många som tycker mycket, men bryr sig inte om att komma hit och prata med oss.

Har du själv sökt kontakt?

- Inte mer än att jag har varit öppen och känt det här avståndstagandet. Jag vill ha kontakt med andra pastorer i Sverige.

“Jag vill inte ha isolering”

Enligt uppgifter till Dagen har församlingen i Vägasked gått från att i början ha haft öppna gudstjänster, vilka utannonserades i lokalpressen, till att bara ha interna möten. Under vissa perioder uppges man inte ha haft några gudstjänster alls. När Dagen frågar Christer Segerliv om det stämmer svarar han undvikande:

- Vi har möten och församlingar kommer på besök. Vi har satsat mycket på centret, på att bygga relationer, vi har ett brett nät av relationer. Vi kommer att börja med öppna möten nu, var fjortonde dag.

På söndagar?

- Nej, på lördagar.

När börjar ni med dem?

- Nu i september, tror jag det var.

1996 tog Trosrörelsen och Livets ord avstånd från Christer Segerliv och församlingen i Vägasked. Enligt Christer Segerliv berodde det på problem i hans äktenskap och “en turbulens i församlingen”. Enligt före detta medlemmar berodde det på att Christer Segerliv började förkunna att en man vars hustru inte var andlig hade rätt att ta sig en ny hustru som var andlig. Förkunnelsen har han i maj i år tagit avstånd ifrån på Kingdom Centers hemsida.

Har ni återinträtt i Trosrörelsen?

- Nej. Vi har gått vår egen väg där vi haft framgång. Och det har inte funnits någon öppenhet från den sidan. Men min önskan är att upprätta en relation med pastorer i Sverige.

---

Fakta: Såg sig som en del av Trosrörelsen

  • Christer Segerliv hette tidigare Nilsson och var på 1980-talet ungdomspastor i Missionskyrkan i Osby.
  • Segerliv är ursprungligen elektriker och har ingen pastorsutbildning. Hans teologiska skolning inskränker sig till en kortare period på Livets ords bibelskola terminen 1992-1993.
  • I slutet av 1980-talet bildade Christer Segerliv församlingen Sion i Osby som inom kort slogs ihop med församlingen Glädjehuset i Helsingborg.
  • I början av 1990-talet tog visionen om ett “kristet center i syd” form, och församlingen, nu med namnet “Kristet Center Syd” flyttade till Vägasked utanför Höör. Man såg sig som en del av Trosrörelsen och tog emot besök av Livets ord-pastorn Ulf Ekman.
  • 1995 ansökte Trosrörelsen om vigselrätt åt Christer Segerliv. Knappt ett år senare återkallades vigselrätten av Kammarkollegiet i Stockholm efter en anhållan från Trosrörelsen. Livets ords Robert Ekh motiverade anhållandet med att “Christer Nilsson (numera Segerliv) och Kristet Center Syd inte längre tillhör Trosrörelsens representantskap”. Christer Segerliv har sedan dess inte haft laglig rätt att viga. 
  • Christer Segerliv står, enligt egna uppgifter, under ett andligt mentorskap av pastor Adelaja Sunday som leder församlingen The Embassy of the Blessed Kingdom of God for All Nations i Ukraina. Godembassy, som församlingen även kallas, påstår sig själv vara “Europas största församling”.

---

Fler artiklar för dig