Nyheter

Hinduer arga på svensk biografbyrå

Hinduer kritiserar svensk bio för att de sätter för låg åldersgräns på filmen “The love guru”, och uppmanar svenskarna till bojkott.

Statens biografbyrå (SBB) får kritik från hinduer för att de ger Hollywoodfilmen “The love guru” åldersgränsen sju år, enligt nättidskriften American Chronicle. Hinduerna menar att filmen förtjänar den högsta åldersgränsen, 15 år.

Rajan Zed, uttalad hinduisk ledare, betonar att den låga åldersklassificeringen leder till att de lättpåverkade svenska barnen mellan sju till femton år växer upp med en förvrängd bild av hinduism.

Han anmärker även på regeln att allmänheten inte kan överklaga SBB:s beslut om åldersgränser, något han menar är opassande i ett öppet land som Sverige. Enligt Erik Wallander, chef för SBB, "tillåter inte lagen oss att överväga något annat än den psykologiska skada en film kan orsaka barn när vi klassificerar filmer för allmän visning /.../ allmänheten kan inte överklaga våra beslut".

Uppmanar till bojkott

"The love guru" är en komedi med Mike Myers, mest känd som Austin Powers i filmerna med samma namn, i huvudrollen. Filmen handlar om Pitka, en amerikan som uppfostrats av gurus och återvänder till sitt hemland för att göra karriär inom självhjälpsbranschen. Guru Pitkas första uppdrag blir att lösa kärleksproblemen åt en hockeyspelare vars fru lämnat honom för en rival.

Tillsammans med andra organisationer och ledare uppmanar nu Rajan Zed till en Sverigeomfattande bojkott mot filmen av hinduer och andra religiösa svenskar, eftersom de menar att den hädar hinduism och hinduiska koncept, och använder hinduiska termer lättvindigt.

“Ett hån mot gurus”

Upptågen som görs av Guru Pitka i “The love guru” är ett hån av den högt aktade guruinstitutionen, som är en vördad andlig lärare, mästare och handledare i hinduism, menar Rajan Zed.

Han är hoppfull om bojkottens framgång, och tror att många hinduer och andra som känner deras smärta kommer att avstå från att se filmen i Sverige.

Fler artiklar för dig