Nyheter

Yonggi Cho kommer fortsätta dra i trådarna

Den legendariske David Yonggi Cho pensionerar sig från föreståndarposten i Yoido Full Gospel Church den vecka Dagen besöker Seoul. Han efterträds av Lee Young-hoon, men i praktiken kommer Yonggi Cho att fortsätta dra i trådarna.

För en kyrka som så förknippas med sin grundare är ett ledarskifte en gigantisk utmaning.

När Lee Young-hoon offentliggjordes som efterträdare förra året, jämförde en av församlingens talesmän med när Hyundaigruppens ledare Chung Ju-yung klev av sin post. Konglomeratet splittrades snart i tre delar.

– Ytterst är det den helige Ande som styr vår kyrka, säger assisterande pastor Yong Joon-kim. Hur han leder oss vet ingen.

– Vi kommer att fortsätta enligt Yonggi Chos principer, och han kommer att fortsätta ge råd.

Lee Young-hoon kommer väl knappast att kunna fatta andra beslut än de Yonggi Cho rekommenderar?

– Han kommer inte att förkasta Dr. Chos råd, säger Yong Joon-kim diplomatiskt.

Yong Joon-kim är medveten om kritiken mot Yoido Full Gospel Churchs teologi. Han har jobbat sex år i Chicago och gör en jämförelse.

– USA har en lång tradition som kristen kultur, i Sydkorea är den en ung företeelse. Det tar tid innan den sjunker in. Jag kan få medborgarskap i USA, men om jag inte fullt ut deltar i samhällslivet blir jag inte amerikan. Likadant är det i Guds rike. Jag säger inte att vi inte är kristna, men visst ser jag en del beteenden i min egen församling som är mer konfucianska än kristna, säger Yong Joon-kim.

Ibland kritiseras koreanska kristna, inte minst i megakyrkornna, för att inte jobba socialt utan vara upptagna med att få övernaturliga belöningar. Hur ser du på det?

– Kristna är involverade i socialt arbete. Men om du ska rädda andra behöver du själv räddas först. Samtidigt måste du förneka dig själv och ta ditt kors. Många är rädda för detta, det gäller i hela världen, men kristendomen kräver ditt personliga offer. Det är omöjligt att återuppstå om man inte dör.

Hur jobbar ni med Nordkorea?

– Just nu bygger vi ett hjärtsjukhus i Pyongyang som kommer att kosta ungefär 25 miljoner dollar.

Har ni varit involverade i att smuggla ut nordkoreaner via Kina?

– Vi förlorade en av våra pastorer på det viset för sju år sedan. Han kidnappades och vi har aldrig lyckats få reda på vad som hänt honom.

Fler artiklar för dig