Nyheter

Ecce homo-bilder väcker starka känslor i Örnsköldsvik

Bildutställningen Ecce homo kommer till frikyrkotäta Örnsköldsvik i sommar. Starka känslor är i rörelse i staden. Moderaternas gruppledare, Lars Näslund, kräver att utställningen stoppas. Han känner sig kränkt av bilderna.

Också omslaget till Örnsköldsvik kultur- och fritidsnämndens personaltidning har skapat debatt. Hela omslaget utgörs av en bild föreställande en naken Jesus som döps. Förvaltningschefen Siv Sandberg säger till Expressen att tidningen gått ut i 150 exemplar till de anställda och 26 exemplar till politikerna i nämnden. Enligt lokala medier har politiker och ansvariga för utställningen hotats.

Ulf Edberg, intendent på Örnsköldsviks Museum & konsthall, säger att Örnsköldsvik är en homofobisk stad.

- Överlag är mentaliteten i staden inte särskilt tolerant. Då tyckte jag att bilden av dopet kunde vara lite underfundigt rolig att ha. Dopet är som en slags skiljelinje mellan det gamla och det nya, därför tycker jag att bilden är bra.

Kristdemokraten Hanna Sydhage har fått tidningen hem i brevlådan. Hon vill dock inte ha några synpunkter på valet av omslagsbild.

- Förvaltningen väljer själva vad de vill ha på tidningens omslag. De valde att promota en utställning som ska gå i kommunen, det är deras val. Som politiker tycker jag att tjänstemännen ska sköta sitt jobb, det är deras bedömning, säger hon till Expressen.

Fler artiklar för dig