Nyheter

Ecce Homo åter i Uppsala domkyrka

Elisabeth Ohlson Wallins uppmärksammade utställning Ecce homo gör comeback. För att uppmärksamma tioårsdagen av bildvisningen gör man nu en repris på samma plats som sist; Uppsala domkyrka.

När bilderna, som visar Jesus i sällskap med homosexuella och transvestiter, ställdes ut en septembernatt 1998 kom den att bli ett startskott för en diskussion om kyrkan, homosexualitet och samhället. Särskilt en bild väckte starka reaktioner i kyrkliga sammanhang då den porträtterade Jesus i, vad kritikerna menade, ett sexuellt sammanhang med en annan man.

– Utställningen har betytt väldigt mycket genom åren. Den används fortfarande när man debatterar homosexuellas roll i kyrkan, säger Viveca Ohlson, koordinator för fotografen Elisabeth Ohlson Wahlin.

Och just med syftet att minnas och meditera över utställningens betydelse bjuder Svenska kyrkan nu än en gång in till Uppsala domkyrka.

Viveca Ohlson betonar att syftet med utställningen inte är, och aldrig har varit, att provocera. Därför menar hon att det är svårt att säga om utställningen kommer väcka lika starka protester den här gången.

– För en del är utställningen självklart fortfarande provocerande, men det har hänt väldigt mycket på tio år. Bilderna har skapat en beredskap och öppenhet.

Bilderna kommer visas under kulturnatten den 13 september i Uppsala domkyrka.

Fler artiklar för dig