Nyheter

Buddhister och kristna bad för lidande burmeser

Buddhister, muslimer och kristna samlades på lördagen i Etnografiska museet i Stockholm för en krisandakt för de drabbade burmeserna.

Så sent som i onsdags beslutade Sveriges Buddhistiska samarbetsråd att bjuda in företrädare för andra trossamfund i Sverige.

På plats var representanter för Sveriges Kristna Råd, UD, Nordiska biskopskonferensen och muslimska församlingar. Ärkebiskop Anders Wejryds kaplan Ann-Cathrin Jarl medverkade. - Jag kände att situationen började likna tsunamikatastrofen och därför ville vi göra något större, säger ordföranden i Sveriges Buddhistiska samarbetsråd, Trudy Fredriksson.

Det är många svenskar och nya svenskar som har blivit mycket berörda av bilderna i media. De kan riva upp gamla sår från tsunamin, Estonia och andra traumatiska situationer de varit med om. Vid dessa kriser har framkommit att andliga ritualer är ett mänskligt grundbehov i synnerhet i omedelbar anslutning till händelsen, heter det i ett pressutskick från Sveriges Buddhistiska Råd.

Det är första gången  en icke “abrahamistisk” minoritets trossamfund tar initiativet och genomför en krisandakt med deltagande av representanter från flera världsreligioner.

Fler artiklar för dig