Nyheter

Martin Lönnebo: Frälsarkransen är centralt kristen

Martin Lönnebo avfärdar att “Frälsarkransen” skulle vara inspirerad av nyandlighet, tvärtom menar han att den är centralt kristen.

– Men den är säkerligen inte för alla, man får pröva och behålla det om man anser det gott.

Frälsarkransen består av 18 pärlor med 10 olika innebörder, däribland Guds-, jag- och doppärlorna, tänkta att hjälpa människor med koncentrationen under bön. Radband finns inom flera kulturer och traditioner, men Martin Lönnebo säger att hans inspiration inte kommer från öst.

– Traditionen med radband finns från kristenhetens tidiga dagar, så det är inget nytt på så sätt. Men i vår evangeliska tradition har vi inte haft så mycket av det. Som jag ser det är det inget konstigt med Frälsarkransen, det är tvärtom en enkel sammanfattning av den kristna tron och Jesu gärning. Och många uppger att Frälsarkransen hjälpt dem, vilket man inte kan vara nog glad för.

Passar inte alla

Att det inte passar alla är han säker på, helt enkelt för att behoven varierar från människa till människa. Och Martin Lönnebo säger att han förstår dem som är ”rädda och skeptiska för nyheter i en tid som denna när det är så mycket som rör sig”.

– Men jag tycker att man ska vara varsam med varandra. Att ha olika synpunkter på saker och ting är inget fel, men det gäller att försöka tolka och tyda varandra till det bästa, inte till det sämsta.

Själv ber Lönnebo att få understryka hur mycket den frikyrkliga traditionen betytt för honom, inte minst genom att ta bönen på stort allvar.

Fler artiklar för dig